Jak zmniejszyć rozmiar MFT?

Diskeeper pokazuje mi, że MFT na dysku C: zajmuje 170 MB, z czego 58% jest w użyciu.

Jak niedawno chciałem przywrócić parę plików za pomocą TuneUp Undelete, to właśnie przeszukiwało MFT… wszystko dobrze tylko dlaczego przeszukiwało spis tych plików, których od dość dawna nie mam już na dysku?

miałem kiedyś folder z tabulaturami, ponad 16 tyś małych plików, i właśnie TuneUp Undelete przeszukiwał foldery z tego…

Jak ‘odchudzić’ MFT z tych zbędnych plików?

Zobacz: http://www.searchengines.pl/phpbb203/in … entry54493

no dobrze, jest tam opisane co to jest, jak to zdefragmentować, ale nie ma napisane jak się pozbyć wpisów odnoszących się do nie istniejących już plików :?

To, że MFT zajmuje 170 MB szczególnie mi nie przeszkadza (mam duży dysk), ale przez to jak wcześniej wspomniałem dużo czasu zabiera wyszukiwanie przywracalnych plików przez TuneUp Undelete…

Rozmiaru MFT zmniejszyć nie można. No poza wykonaniem całkowitego opróżnienia partycji przez formatowanie :). MFT może tylko się zwiększać - w miarę potrzeb, od początkowego rozmiaru 12.5% pojemności dysku (partycji) NTFS. A co do znajdowania przez TuneUp jakichś dawno usuniętych plików - najwyraźniej tych małych, mieszczących się w MFT plików masz (miałeś) na tyle niewiele, że nie było konieczności nadpisywania tych starych.