Jak zmodyfikować boot.ini - dwa systemy?

Witam.

Chciałbym rozwiązać następujący problem. W komputerze miałem dwa dyski twarde. Na jednym zainstalowany był Windows XP na drugim Windows Vista Business. Utworzyłem na dysku z XP drugą partycję i na nią sklonowałem Vistę. Chciałem mieć oba systemy bez przeinstalowywania na jednym dysku.

Jak zmodyfikować wpis w pliku boot.ini w XP, który obecnie ma taki wpis:

aby móc przy liście systemów, która się ukaże uruchomić Vistę. Dodam, że jak ustawię partycję z Vistą jako tą, z której ma nastąpić bootowanie to startuje Vista bez problemów. Wypróbowałem już dużo kombinacji tego wpisu i domyślnie na liście pierwszy XP startuje a po wyborze z listy Visty nie chce ruszyć. Jest to możliwe? Czy jednak czeka mnie ponowna instalacja Visty?

Dodam, że wpis, który powinien zdaje się najlepiej się tu nadawać, czyli:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=“Microsoft Windows Vista (on Volume 1)” /noexecute=optin /fastdetect

nie działa.

Boot.ini służy do ładowania systemów wcześniejszych niż Vista.

może przy pomocy tego programiku ci się uda: VistaBootPRO 3.3

Sęk w tym, że to jest komputer służbowy i nie mogę tam niczego instalować. Myślałem, że uda sie to przez edycję lub jakimiś zewnętrznymi narzędziami.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły?

Ten programik VistaBootPRO 3.3 służy tylko do zmiany ustawień bootloadera visty a potem można go usunąć.

Ok, może jutro w pracy spróbuję. Ale jakby ktoś miał jeszcze inne rozwiązania to poproszę.

Dodane 16.04.2010 (Pt) 9:40

Niestety, ten program VistaBootPRO nie działa. Od razu wyskakuje komunikat po angielsku, że nie wykryto boot loadera z Visty (czy coś w tym rodzaju). I nic nie da się nim zrobić.

Widzę, że chyba nie rozwiążę tej zagadki.