Chciałbym rozwiązać następujący problem. W komputerze miałem dwa dyski twarde. Na jednym zainstalowany był Windows XP na drugim Windows Vista Business. Utworzyłem na dysku z XP drugą partycję i na nią sklonowałem Vistę. Chciałem mieć oba systemy bez przeinstalowywania na jednym dysku.
Jak zmodyfikować wpis w pliku boot.ini w XP, który obecnie ma taki wpis:
aby móc przy liście systemów, która się ukaże uruchomić Vistę. Dodam, że jak ustawię partycję z Vistą jako tą, z której ma nastąpić bootowanie to startuje Vista bez problemów. Wypróbowałem już dużo kombinacji tego wpisu i domyślnie na liście pierwszy XP startuje a po wyborze z listy Visty nie chce ruszyć. Jest to możliwe? Czy jednak czeka mnie ponowna instalacja Visty?
Dodam, że wpis, który powinien zdaje się najlepiej się tu nadawać, czyli:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=“Microsoft Windows Vista (on Volume 1)” /noexecute=optin /fastdetect
Ok, może jutro w pracy spróbuję. Ale jakby ktoś miał jeszcze inne rozwiązania to poproszę.
– Dodane 16.04.2010 (Pt) 9:40 –
Niestety, ten program VistaBootPRO nie działa. Od razu wyskakuje komunikat po angielsku, że nie wykryto boot loadera z Visty (czy coś w tym rodzaju). I nic nie da się nim zrobić.