Niechodziło mi o użycie linuxa do zrobienia uniksa tylko o zbudowanie linuksa tak aby wyglądał jak uniks czyli by nie miał graficznych interfrejsów obsługi tylko konsole a o LFS wiem, w końcu na tym sie opieram tylko czasem mam problemy z tłumaczeniem nie których fragmentów, użyłem ich kody i nie tylko, teraz
etam , aj tam, aj tam. Zero roboty odinstalować Xy.
Najprościej - Gentoo. W Ubuntu, tak jak wyżej napisałem, wystarczy odinstalować Xy. Możesz też skrótem klawiaturowym Ctrl+Alt+F4 przenieść się do trybu tekstowego.
GNU/Linux też normalnie nie posiada interfejsu graficznego, to nie jest domena uniksów, które swoją drogą interfejs graficzny posiadają
utworzyć tam foldery zgodne z FHS a do boot dać initrd i vmlinuz i konfiguracje gruba (root (hd0,6) )a do bin dać Bourne Again Shell (zkompilowany)
reset komputera i wybór nowego wpisu w grubie
A tak na marginesie, jak się usuwa z debiana 7 , Wheezy , gnome3 a czy zwykła konsola posiada możliwośći wykonywania dwóch różnych poleceń w tym samym czasie (równolegle)?
Po co usuwać gnome z Debiana jak można zainstalować system bez środowiska. Ja bym zaczął od nauczenia się podstaw systemu Linux, a potem się brał za tworzenie własnego systemu.
Można, na przykład BackTrack po instalacjii na dysk twardy domyślnie jest obsługa z poziomu konsoli
o co mi chodzi a potem jak sie chce okienka to polecenie startx i masz.
Konfiguracje lepiej wykonuje sie w okienkowym systemie, potem gnome czy kde itp. jest zbędne
Jak zrobić monolityczne jądro linuxa zamiast modułowego ??? <— oto mi głównie chodzi
Wypraszam sobie, ale z linuxem jest obeznany ale z jądrem ostani raz bawiłem się 3 lata temu,
chyba z wersją 2.0.62 jakoś tak to wieć mati75 , Ja bym zaczął od nauczenia się podstaw systemu Linux, a potem się brał za tworzenie własnego systemu, [-X
Takim tekstem pokazujesz, że jesteś zielony jak szczypiorek na wiosnę. W zasadzie powiedz mi po co robić kolejne jądro? Szpanować czymś takim nie ma gdzie, a do nauki są inne sposoby.
Jak to zrobić? Bardzo prosto: w konfiguracji kernela każda opcja może być wyłączona, skompilowana jako moduł albo wbudowana w jądro. Gdybyś choć raz uruchomił “make menuconfig”, to być wiedział.