Mam dwa konta pocztowe w Gmail. Jedno jest moje prywatne, drugie to konto, na które wpływają elektroniczne faktury (np. z Orange). Do tego drugiego dostęp ma też moja żona. Od długiego już czasu mam pewien problem z dostępem do swojego prywatnego konta w przeglądarce Google Chrome. Problem ten polega na tym, że gdy kliknę na zakładkę z oknem logowania do usługi Gmail, zawsze w tym oknie wyświetlony jest login tego wspólnego konta, a chciałbym aby był wyświetlony login tego prywatnego, bo na wspólne zaglądam raz na miesiąc, a na to prywatne kilka razy dziennie. Jest to niewielki problem, ale nieco wkurzający, bo po wejściu na okno logowania muszę skasować login konta wspólnego, wpisać login konta prywatnego, podać hasło konta prywatnego. Czy wie ktoś co trzeba zrobić, w jakich ustawienia pogrzebać, aby domyślnie w oknie logowania był wyświetlony login konta prywatnego? Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi. Pozdrawiam.
Nikt nie spotkał się z takim problemem? Na Firefox tego problemu nie ma. Resetowałem już chroma na przeróżne sposoby, a ten ciągle swoje.
Po prostu jak się wylogujesz to musisz miec opcje do zalogowania się na jedno lub drugie konto.
Chrome i ogólnie gugiel priorytetyzowanie kont robi po ich kolejności pierwszego dodania.
Toteż trzeba konta dodać w odpowiedniej kolejności…
Czyli, tak jak Radek68 Ci napisał: wyloguj się.
To przede wszystkim.
Wyloguj całkowicie przeglądarkę z obu tych kont. Nie tylko z poczty, ale z synchronizacji Chrome. Na fonach również. Wszędzie po prostu.
Jeśli masz na tych kontach aktywne 2FA, to w telefonie nie ruszaj apki autentikatora, bo inaczej się nie dostaniesz do tych kont potem. Zostaw ją tak jak jest.
Potem wywal z chrome wszystko… kesz, historię itd. System też sobie przeczyść z pozostałości. Tak dla pewności i zrób restart.
Później wejdź sobie na główną stronę gugla, po prawej na górze będzie opcja logowania… zaloguj najpierw to konto prywatne. Zaloguj je również w ustawieniach przeglądarki i zrób na nim pełnego sync’a. Chwilę dłuższą to potrwa, więc zrób sobie kawę.
Gdy skończy, przerestartuj system.
Teraz znowu na główną gugla, znów pacnij tam po prawej na górze, ale tym razem wybierz opcję “dodaj nowe konto” i dodaj to drugie… wspólne.
Nie loguj na nim sync’a przeglądarki! To ważne!
Znów po wszystkim można restarcik.
I teraz tak…
W opcjach logowania powinieneś mieć jako główne, konto które dodałeś pierwsze.
Przełączać między nimi możesz się właśnie tam po prawej… wystarczy kliknąć na swój obrazek profilowy.
Jeśli potrzeba Ci synchronizacji obu tych kont w Chrome, to dla drugiego musisz utworzyć w przeglądarce osobny profil użytkownika i dopiero na takim profilu synchronizujesz to drugie konto.
Nie da się zrobić sync’a z dwu różnych kont na jednym profilu. Nawet nie próbuj, bo jeśli jakimś cudem protokół takie coś przepuści, to się popierdzieli i to zdrowo.
Po usunięciu ciasteczek (bo to najlepsza metoda usunięcia błędów z pocztą) - zawsze logujesz się na konto te, które chcesz, żeby było wyświetlane domyślnie. Potem klikając po zalogowaniu się w awatar swojego konta gmaila - klikasz w dodaj nowe konto. Powinno dodać się następne konto w nowej karcie.
Nawet na YT w tej kolejności logujesz się i dodajesz konta - wpierw to, które ma być wyświetlane.
Dzięki. Kolejny raz spróbuję wyczyścić/zresetować wszystko. Ten cholerny chrome gdzieś jednak ma zapisaną tę kolejność kont i zaraz wszystko przywraca. Teraz testuję chromium zamiast chrome i póki co jest dobrze. Od firefoksa się odzwyczaiłem i nie mogę się do niego przekonać. Raz jeszcze dziękuję za poświęcony czas.
Chrome bierze to z gugla, z sync’a. Chromium robi nieco inaczej i pewnie dlatego się nie biesi
Z YT to jeszcze spoko, bo nie jest na stałe połączone z całym kontem guglowym tak jak jest np G+, więc można mieć praktycznie dowolną kolejność.