Jak zmusić WhatsApp do zminimalizowanego uruchamiana się przy starcie systemu na pasku?

Używam WhatsAppa na Windows - osobna aplikacja.
Gdy nie włączę jej ręcznie - nie działa = nie przychodzą wiadomości
Włączyłem więc w jej ustawieniach autostart z Windowsem - niestety wiąże się to z tym że za każdym przy starcie systemu, wielkie okno WhatsAppa zostaje wywalone na wierzch.
Ustawiłem więc uruchamiaj jako zminimalizowane - bez zmian

Mam wobec tego dwa pytania:

• jak uruchamiać program przy starcie systemu ale automatycznie zminimalizowany
  • zminimalizowany ale na pasek w prawym dolnym rogu ekranu przy godzinie, bo w tej chwili minimalizując go nawet ręcznie, nadal wisi jako otwarta aplikacji na pasku u dołu ekranu (Jakby otwarta aplikacja którą bardzo łatwo można przypadkowo ot po prostu wyłączyć)

Większość aplikacji własnie tak działa - uruchamiam Windows a one pojawiają się na pasku cicho ale aktywnie czekając na powiadomienia itp np: Skype czy by nie wspomnieć niezatapialnego GG.

Jak aplikacja nie ma opcji startowania w sekcji “ikon” obok zegara, to trzeba jakąś kolejną.

Niestety program ma kilka wad:

• sam nie uruchamia się przy starcie systemu więc wszystko co chce ukryć na pasku znów wyłazi na wierzch. I ok - wrzuciłem go zatem do autostartu ale WhatApp i tak wychodzi na zewnątrz przy starcie, więc chować ręcznie musze i tak.
  • jeśli chcemy schować przywrócony program musimy za każdym razem używać skrótu klawiszowego ALT+F2 (A szybciej byłoby po prostu kliknąć gdzieś myszką - nie da się)

Może ręcznie znajdziesz program co pozwoli uruchomić do schowka obok zegara przy starcie i umie dokleić w pasku nazwy programu dodatkowy przycisk z funkcją minimalizacji do schowka obok zegara (tak by nagle tam ci się nie chował każdy program).

Dzięki, niestety część programów nie wspieranych na Windows 10, część nie tych które szukam a część ciekawa ale nie współpracująca z WhatsAppem.