Jak znalezc najwieksza z liczb - Turbo Pascal


(Paker) #1

w kilku zmiennych mam kilka dowolnych liczb, jak sprawdzić która jest największa, a która najmniejsza?


(adpawl) #2

w kilku zmiennych? ...a nie możesz skorzystać z tablicy?


(Szczepanskimarek) #3

Widzę że stawiasz pierwsze kroki w programowaniu. Jak masz kilka zmiennych tego samego typu to najwygodniej trzymać je w tablicy.

Samo znalezienie max i min po tablicy można na kilka sposobów zrealizować.


(rozwalkompa) #4

tego samego typu? wiesz ile jest tych liczb?

Jest kilka sposobów sortowania, a jak już posortujesz, to już masz największa i najmniejszą.


(Paker) #5

tak, to jest tablica typ: integer

no wlaśnie sie pytam jak?? ;]


(adpawl) #6

Koledzy wyżej pisali

I już powinieneś wiedzieć... google+pascal sortowanie tablicy (wystarczy zastosowac jeden z wielu algorytmów sortowania np. bąbelkowe, przez wstawianie, przez wybór, przez scalanie, szybkie, stogowe...)

Dodatkowo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie

Zobacz tez np.:

http://www.profesor.pl/mat/pd1/pd1_e_ko ... 0506_1.pdf

http://subscribe.ru/archive/comp.soft.p ... 22436.html

...

...i możesz jeszcze w google


(somekind) #7

Wystarczy mieć dwie zmienne min i max i przelecieć tablicę pętlą, a gdy kolejny element będzie mniejszy od min albo większy od max zastąpić nim starą wartość.

Po co sortować, jeśli chce się tylko znaleźć największą i najmniejszą liczbę? Przecież to tyko zbędnie wydłuży czas operacji, a poza tym nic nie da.


(Szczepanskimarek) #8

Tu się nie do końca zgodzę.

Czas sortowania tablicy n- elementowej (przeciętnym algorytmem sortującym) O(nlgn). Czas znalezienia potem max i min O(1) (stały).

Czas znalezienia max i min w tablicy nieposortowanej O(2n) (w najlepszym przypadku O(3/2n) ) za każdym razem.

Jeśli szukasz tylko raz max i min to można szukać po tablicy nieposortowanej , natomiast jak chcesz wykorzystać więcej razy w programie to posortowanie tablicy jest najlepszym sposobem (w założeniu że możesz posortować tą tablice).


(somekind) #9

A tu nie ma mowy o wykorzystywaniu posortowanej tablicy, tylko o znalezieniu min i max. Więc po co rozpisywać się nt. jakiś teorii?


(adpawl) #10

A widziałeś przedostatni link w moim poście? -to niby co jest jak nie pętelka ze sprawdzeniem min/max?

Co do wydłużenia czasu, że nic nie da i że teoria ...to odpowiem:

-celem pokazania że jest conajmniej kilka metod rozwiązania problemu

-umożliwienia np. porównania czasu wykonywania dla quicksort i pętli z warunkami dla min i max

-pokazania samych metod sortowania - co jak nie tym razem, to innym może się przydać


(Szczepanskimarek) #11

Dodam tylko że przedstawiłem algorytmy sortujące wykorzystujące porównanie (Istnieją algorytmy sortujące w czasie liniowym).

Co do teorii ..... przedstawiłem dowód że to co piszesz nie jest prawdą.