Jak znaleźć pliki o zbyt długiej nazwie do skopiowania?

Hej,

Co kilka miesięcy robię sobie kopię zapasową całego dysku D. Po kilku godzinach kopiowania na dysk zewnętrzny, zawsze pojawia mi się informacja, że niektóre pliki są zbyt długie, aby je skopiować. Mam ich co najmniej 30. Jak je w szybki sposób znaleźć? 

Znacie jakiś szybki sposób na rozwiązanie tego problemu? Czy trzeba każdą nazwę pliku z osobna skracać? 

Na necie znalazłem rozwiązanie  polegające na przypisywaniu do pliku wolną literę dysku. Nie ma podoba mi się ten pomysł. Znacie coś innego? 

Z góry dzięki za info :slight_smile:

Kopie zapasową rób programem do backupu a nie kopiuj po plikach bo nie wszystkie dane w ten sposób prawidłowo skopiujesz.
Polecam Easeus Todo Backup

Ja polecam GPARTED .

Nie używam go i nie znam zbyt dokładnie ale czy jesteś pewny, że ma on opcje backupu danych a nie tylko kopiowanie partycji?
Nie uważam aby kopia partycji była w tym przypadku dobrym rozwiązaniem, backup dużo lepszy i dodatkowo dzięki ewentualnej kompresji zajmuje mniej miejsca niż dane na partycji źródłowej.

Kopiuje wszystko , czyli lustrzana kopia zapasowa (Copy/Paste) . Jak ma dysk zewnętrzny ?

Znasz różnicę między kopią dysku a backupem? Z tego co piszesz uważam, że nie.

Ma.

Jak zwykle problem ze składnią i spacjami w zbędnych miejscach.

Wiem , “proste” kopiowanie jest bez sensu .

GPARTED

PLEXTOR M6S 128 GB x2 RAID 0 (mSATA) - W7 x64 20,5 GB (MSI GE70) kopiowanie na :  Hitachi 500GB 7200obr. USB 2,5’’ USB 3.0 Touro S .

Czas operacji 2,5 min (140 MB/s !) .

Raczej Ciebie o poradę w takich sprawach nie będę pytał !

Dlaczego “proste” kopiowanie jest bez sensu? Zawsze tak robiłem i nigdy się nie zawiodłem. Jedyne problemy mam z tą zbyt długą nazwą ścieżek.

Dobrze rozumiem, że jeżeli będę korzystał z programów do backup’ów to później żeby obejrzeć te dane, muszę ponownie użyć tego samego programu, którym robiłem backup? Będą te dane zapisane w jakimś dziwnym typie plików i np na innym komputerze bez tego programu danych nie obejrzę?

Kopia dysku odpada, na tym dysku zewnętrznym trzymam kopie zapasowe kilku komputerów plus dodatkowe rzeczy. 

Za te problemy odpowiedzialne mogą być programy do robienia backupów (Cobian) . Wszystko masz zgromadzone na jednej partycji z systemem ?

W WINDOWS-ie nazwa lub struktura folderów nie może przekroczyć 256 znaków .

Jedna partycja to system, druga to moje dane. Kopie zapasową robię w arcy trudny sposób. Zaznaczam wszystko, kopiuj i wklej :slight_smile:

256 znaków, gdzieś to już przeczytałem. Ale jak teraz takie pliki/foldery znaleźć, które przekraczają tą wartość?

Kiedyś miałam z tym problem, ale mam gdzieś program, który pokazuje a nawet może automatycznie skrócić zbyt długie nazwy do określonej długości. Wieczorem albo jutro jak znajdę, podam ci jego nazwe.

Mając jednak chwilę czasu znalazłem: http://www.portablefreeware.com/download.php?dd=2365O ile pamiętam korzystałem ze starszej wersji ale pewnie ta niczym się nie różni.

Nie wystarczy, że masz zainstalowany na komputerze ten program do backupu i jeśli chcesz przejrzeć dane po prostu klikasz na plik archiwum i przeglądasz dane jak normalne foldery i pliki.