Nie mogę zapisać ustawienia czcionki i wielkości liter , po ustawieniu czcionki Ariel i wielkość liter 30 pkt uruchamiałem komputer ponownie ale ustawienia się nie zapisały, nie mogę dołączyć zrzutu z ekranu.
Ale czego konkretnie?
Nie wiem po co uruchamiałeś ponownie komputer.
Windows ustawienia wielkości czcionki i DPI przechowuje w rejestrze. Programy tam gdzie owe programy przechowują, o ile taką funkcjonalność mają. Jeśli powiększałeś litery za pomocą ctrl+/- to tego nie zapiszesz.
Berion - Ustawiałem w ustawieniach: ścieżka - personalizuj / dostępne czcionki - wybrałem Ariel / zmień rozmiar punktowo zmieniłem na 30 pkt można jeszcze wybrać kursywę i pogrubienie i nie można wybrać gdzie zapisać.
Czy jest na forum pokazać zrzuty z ekranu , wtedy było by dokładnie widać
Nie używam Windowsa 11, więc opieram się na Twoim opisie.
Czyli uruchomiłeś aplikację Ustawienia i tam zmieniłeś rozmiar? No to ok, powinien być zapisany tam gdzie Windowsowe programy zapisują czyli w rejestrze. Zamiana winna być widoczna od razu i przetrwać każdy restart. Jeśli tak nie jest to pretensje do Microsoftu.
A na podstawie czego twierdzisz (czego konkretnie oczekujesz i gdzie konkretnie), że „ustawienia się nie zapisały”?
Screenshoty się kopiuje na serwer DP przyciskiem ze strzałką w górę, w wysiwygu podczas pisania lub edycji postu.
To jest Windows. Nawet w 10 były z tym problemy.
Przeczytaj to.
Mam Win 10 i do zabawy z czcionkami uzywam Advanced System Font Changer
Ponoć na 11 tez działa.
P.S. W adwanced po wybraniu ustawień trzeba sie wylogowac i ponownie zalogować by zostały wprowadzone.
[m.majorgeeks dziękuję za zainteresowanie ja ten program używam , ustawia wielkość liter w menu przeglądarek , nazwy ikon - jest super ale nie powiększa liter w panelu sterowania oraz w niektórych forum -portalach np: http://www.my-navia.pl/chyba że ja czegoś nie umiem zrobić .
pozdrawiam kerik
Dostałes dwa linki. Pierwszy dotyczy zabawy z rejestrem.
P.S. Zanim zaczniesz sie tym bawić, zrób Punkt przywracania systemu bo to obecnie najprostszy sposób na zrobienie kopii rejestru i jej przywrócenie, gdyby cos poszło nie tak.
Zrobienie „eksportu” a potem „importu” przy pomocy edytora rejestru jest obecnie niewskazane poniewaz edytor nie pokacuje wszystkich kluczy w rejestrze.
Yakii] dziękuję za pomoc zrobiłem powiększenie na 115 % , niektóre litery się powiększyły - zatwierdziłem przez wylogowanie ale zmniejszyła się wielkość czcionki w menu przeglądarek które miałem powiększone za pomocą „adwanced” kolegi majorgeeks - dlatego przestanę w tym wszystkim grzebać bo w końcu coś zepsuję i nie da się później czytać . Ja jestem samoukiem i nie jestem za bardzo mocny z tymi rejestrami , kopiowaniem ustawień i.t.p . Bardzo dziękuję za okazaną pomoc…
pozdrawiam i życzę miłego dnia kerik
Wzajemnie. No i fakt. Grzebanie w rejestrze zalecane nie jest.
To nie jest kolega, nawet jak realnie stroną zarządza jeden typek ale on tu nie ma konta.
A tak bardziej zrozumiale? Ja wiem, „polska jenzyka trudna być”