Rzadko zaglądam na forum, ale chyba tu jest ostatnia moja deska ratunku:)
Sprawa wygląda tak:
Kupiłem na giełdzie kilka laptopów DELL Latitude D620, we wszystkich na BIOS założone jest hasło, którego oczywiście nie znam.
Moje pytanie brzmi - jak można zresetować owe hasło? bo pomysły mi się skończyły.
Wyciągnięcie baterii CMOS nic nie daje. Laptop był bez baterii całą noc i hasło się nie zresetowało.
Dzwoniłem do DELL’a, ale tam mi powiedziano, że hasło może odzyskać tylko właściciel laptopa (czyli osoba, która go kupiła). Ja natomiast nie mam bladego pojęcia kto jest właścicielem. Poza tym ten model nie jest już wspierany, a więc odzyskanie może kosztować nawet 100 dolców (trochę drogo:))
Support DELL’a nie może powiedzieć kto jest właścicielem - ot takie prawo.
Od kilku dni wertuje neta, ale nic ciekawego nie znalazłem.
sprawdz na My Digitall life , tam ludzie mają różne knyfy na biosy i hasła, tyle tylko ze to forum jest po angielsku i tylko w takim języku możesz sie tam komunikować… http://forums.mydigitallife.info/forum.php
Dzięki za szybką odpowiedź, Co do forum - to już znam je:) Zarejestrowałem się i wrzuciłem posta z zapytaniem i czekam
Co do pomysłu płacenia to znalazłem jedną firmę co zrobi to za 50 zł. Ale to odpada, bo mi się to po prostu nie opłaca. Laptopy są warte jakieś 300, może 350 za sztukę
na tym forum ogólnie jest wątek o Latitude , sam niedawno szukałem sterownika do grafiki dla D410 dla windows 8 ale ogólnie żadne sterowniki w zadnym trybie zgodnosci się nie zainstalowały i projekt Windows 8 Enterprise 90dni trial upadł choć nie powiem ze komp sprawował się dobrze. Znajdziesz na tym forum dość obszerny rozdział na temat modyfikowanych biosów i jak taki bios modyfikować może poprostu wyjdzie tak ze ze strony dell-a pobierzesz bios do swojego kompa i zanim go wgrasz najpierw zmodyfikujesz. Powodzenia
co do postu wyżej na temat programu do czyszczenia cmosu to jest problem a moze i nawet dwa. pierwsza sprawa dell latitude nie ma napędu cd, ale to nie jest problem, Pytanie tylko jaki rodzaj hasła jest w biosie ??
bo uruchomienie bootowania czy z cd czy z pendrive po wciśnieciu f12 wymaga wpisania hasła do biosu. i mamy błędne kółko oczywiście biorąc pod uwagę ze w biosie jest zablokowane wszystko hasłem, a nie tylko dostep do biosu.
@witkacz - dzięki, niestety nie mam w domu żadnej czystej płyty CD:), tak więc sprawdzę po nowy roku.
@olo320i - tak też znalazłem ten wątek i właśnie go wertuje, Ten model ma napę DVD, tak więc nie ma problemu:) Niestety brak opcji bootowania z USB, a więc bez płyty ani rusz.
Co do samego hasła to po wciśnięciu F12 do BIOS mogę wejść, ale wszystkie opcje są zablokowane.
@tomj - czytałeś całego mojego posta? Wyciągnięcie baterii na całą noc nic nie dało. Hasło z w dalszym ciągu “wisi”.
UPDATE z 03-01-2012
Sposób podrzucony przez witkacz’a też nie zadział bo okazało się, że hasło nie jest zapisane w BIOS’e tylko w osobnej pamięci EPROM.
Wszelkie sposoby czyszczenia BIOS (czy to programowo czy poprze wyjęcie baterii nie skutkowały.
Rozwiązanie tego problemu było skomplikowane bo trzeba było odnaleźć ów EPROM na płycie i zewrzeć 2 nóżki.