Jak zresetować ustawiena dekodera HD Samsung w Polsacie

Problem polega na tym , że dekoder ten posiada możliwość obsługi jego pilotem również telewizora. Zrobiłem to wpisując odpowiedni kod z instrukcji. Teraz obsługuje jednym pilotem telewizor i dekoder ale po 1:

• nie mogę wybrać z klawiatury numerycznej pilota żadnego programu np. wciskam 1 gdzie powinien być program polsatu i nic

po 2:

• chciałem zresetować ustawienia dekodera ale prosi on o podanie kodu PIN czterech zer, no i właśnie też nie mogę ich wybrać, pewnie pilot “myśli” że ja chcę wybrać np. jakiś program z anteny naziemnej, oczywiście próbowałem wbić ten sam kod aby ustawić pilota tylko do dekodera ale to nic nie pomaga.

Moje pytanie- czy jest jakiś inny sposób, może mechaniczny na przywrócenie ustawień fabrycznych dekodera i powrót do 2 wersji pilota.

Cyba nie ten pilot, są inne uniwersalne ale musi być odpowiedni.

Odnośnie przywrócenia ustawień fabrycznych to znam tylko sposób na reset dekodera który otrzymałem z Polsatu

i możesz sprawdzić / robiłem to również na innych /.

Włączasz program Polsatu, wciskasz jednocześnie palcami VOL- oraz VOL+ , trzymasz i wyłączasz

kabel sieciowy dekodera z kontaktu, czekasz pół minuty lub minutę, włączasz kabel, czekasz do momentu pojawienia się programu i dopiero puszczasz palce z VOL-** VOL+**.

Po resecie jeżeli nie będzie działać możesz przywrócić dekoder do ustawień fabrycznych w jego opcjach.

/ nie wszystkie dekodery mają /.

W razie problemów korzystaj z przycisków które znajdują się w dekoderze a nie z pilota.

przełączyłes pilot z powrotem na obsługę dekodera? (przycisk STB na górze)