Jak zretuszować złącznie zdjęcia nocnego?

mam takie zdjęcie, widać różnice barw nieba na złączeniach zdjęcia. jak to zamalować, rozmazać?? tak aby nie było widać znaczących róznic na zdjęciu.

a029208bc8be9199m.jpg

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi :?

To ma być coś takiego ??

7b159f693ef11f9cm.jpg

(nie zrobiłem tego pięknie za pięknie :stuck_out_tongue: Chciałem tylko dać przykład)

1. Zlikwidowanie “rysy” powstałej w wyniku połączenia zdjęć:

Na pewno można to zrobić na wiele sposobów, ja proponuję następujący:

• kliknij, mając aktywne narzędzie stempel o odpowiednio małej średnicy, w górny lewy bądź prawy obszar zdjęcia w pobliżu rysy mając równocześnie wciśnięty klawisz Alt: będzie to źródłowy fragment obrazu do klonowania.

• tym samym stemplem z wciśniętym klawiszem Shift przeciągnij od góry do dołu wzdłuż rysy, tak, aby zamalować sąsiednimi pikselami w/w rysę.

• eksperymentuj z parametrami pędzla takimi jak krycie i średnica oraz tryb mieszania - podejrzewam, że standardowe będą dobre.

1. Dopasowanie barw dwóch zdjęć:
  • przy otwartych obu fotografiach, wydaj polecenie: dopasuj kolory. Pokaże się okno, w którym musisz określić obraz źródłowy i docelowy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, skoryguj ustawienia przy pomocy suwaków w tymże okienku.

• dopasowanie kolorów możesz także wykonać na wiele innych sposobów np. zaznaczając ten fragment zdjęcia, który ma być brany pod uwagę przy obliczeniach.

Powyższe czynności opisałem na przykładzie programu Photoshop CS, lecz można je wykonać w każdym trochę rozbudowanym programie do edycji grafiki rastrowej (Fireworks, Corel photo-paint).

Wszystko pisałem “na szybko” dlatego za ewentualne błędy przepraszam i proszę o nie traktowanie mojej odpowiedzi za wyrocznię. Są na tym forum na pewno ludzie, którzy mogą Ci pomóc. Pozdrawiam i życzę powodzenia w retuszowaniu.

Oto efekt działania narzędzia Patch tool (Photoshop 7), zajęło mi to ok 5 sekund