Jak zrobić 2 ikony skrótu w Inno Setup

Tak jak w temacie. Robię instalator do gry HL:CS i chcę aby program zrobił mi 2 skróty od Half-Life i Counter-Strike. Czy idzie tak zrobić??? Albo jaki inny program ma taką funkcję ???

Zobacz na opis sekcji “Icons” w opisie Inno Setup:

Jeśli ma być to link wewnętrzny w menu start->programy>nazwaprogramu, a link do pliku zainstalowanego na komputerze, to wygląda to tak w sekcji “Icons”:

Name: "{group}\NazwaSkrotu"; Filename: "{app}\aplikacja.exe"; WorkingDir: "{app}"

Jeśli ma być to link do zasobu w sieci:

Name: "{group}\StronaWWWProgramu"; Filename: "http://dobreprogramy.pl"; WorkingDir: "{app}"

To {group} to stała wartość ustalana przez InnoSetup i wskazuje oczywiście na katalog w menu Start/Programy, można wykorzystać inne stałe, np. wskazujące na pulpit jako miejsce umieszczenia skrótu. Oczywiście można umieścić dowolną ilość skrótów w dowolnych lokacjach, po prostu dodajesz kolejne linie “Name/Filename”. Generalnie - kwestia odpowiedniego pomanewrowania parametrami Filename i Name i stałymi dostępnymi w InnoSetup. Ten program ma wyjątkowo sensowny system pomocy.

Pozdrawiam,

A jeżeli te skróty na pulpicie ??? (Gdzie to mam kleić ??? ) :smiley:

Dodane 05.05.2009 (Wt) 9:33

Czyli to ma tak być:

C:\SIERRA\Half-life\hl.exe C:\SIERRA\Half-Life\cstrike.exe

Tak to ma być ???

Dodane 05.05.2009 (Wt) 9:45

Chyba mam czy tak dobrze:

[icons]

Name: “{group}\Half-Life”; Filename: “{app}\hl -console.exe”

Name: “(group)\Counter-Strike”; Filename: '(app)\cstrike -console.exe

???

Dodane 05.05.2009 (Wt) 9:50

Ach i jeszcze jadno, jeżeli mam zrobione tak:

[icons]

Name: “{group}\Half-Life”; Filename: “{app}\hl -console.exe”

Name: “(group)\Counter-Strike”; Filename: '(app)\cstrike -console.exe

To te 2 skróty będą na pulpicie ???

Ta wersja jest dobra:

[Icons]

Name: "{group}\Half-Life"; Filename: "{app}\hl -console.exe"

Name: "(group)\Counter-Strike"; Filename: '(app)\cstrike -console.exe

Tak a pro po - nie podobają mi się nazwy plików exe które wstawiłeś, czy to nie ma być czasem: “cstrike.exe -console”, jeśli tak, to nie jestem pewien jak umieszczać parametry do wywołania exe, być może nie we własności “Filename”, ale nie mam dokumentacji pod ręką. Oczywiście dalej zakładamy, że np. zainstalowany plik “hl -console.exe” znajdują się w katalogu {app}. I nie, tak jak pisałem wcześniej, to nie umieści skrótów na pulpicie, a w menu start>programy>nazwa programu. Nie mam pod ręką Inno Setup, żeby sprawdzić, ale wygooglałem coś takiego w 5 sekund to (leniuch jesteś!):

[Icons]

Name: "{commondesktop}\2008Program"; Filename: "{app}\PROGRAM.exe" Tasks: desktopicon

O ile pamiętam, umieści to ikonę na desktopie do pliku “program.exe”, a w samym instalatorze pojawi się zapytanie o możliwość umieszczenia ikony na pulpicie.

Pozdrawiam, Grzegorz

Chodzi o to, że mam zamiast {group} wstawić: {commondesktop} ???

Program wykazuje mi, że ta linijka jest złą:

Name: “{commondesktop}\Half-Life”; Filename: “{app}\hl -console.exe” Tasks: desktopicon

Nie wiem co tu jest źle :frowning:

Dodane 05.05.2009 (Wt) 17:17

Ten Inno Setup jest skomplikowany :slight_smile:

Po prostu chce żeby po instalacji wyskoczyły mi na pulpicie DWIE ikony skrótu :smiley:

Okej, fajnie, ale jaką informację przekazuje Ci kompilator InnoSetup? Trudno Ci pomóc, jak nawet nie podałeś informacji o błędzie.

Stała {commondesktop} jest tym co potrzebujesz. Usuń “Tasks: desktopicon” i przekompiluj, bo pewnie nie dodałeś nic do sekcji [task]. Jeśli nie masz innych błędów, musi działać. Już Ci nie mieszam, co powinno być w sekcji [task], bo pewnie nie zamierzasz przeczytać instrukcji, choć jest tam opisane czarno na białym jak zrobić to o co pytasz (z przykładem!).

InnoSetup używam od 7 lat. Nie widziałem niczego lepszego i darmowego od tego programu.

Pozdrawiam, Grzegorz

W KOŃCU UDAŁO SIĘ !!