Witam mam pytanie odnośnie partition magic mam dysk 250 seagate i zainstalowany na nim win xp i zostało mi wolnego jeszcze 130 gb i chciałbym zrobić sobie 2 partycje proszę o pomoc bo nie umie jeszcze z niego korzystać
Moim zdaniem powinienes sformatowac ten dysk instalatorem Win XP, podzielic na 2 partycje i potem instalować na dowolnej z nich windowsa.
Ja proponuje tak:
-
Defragmentacja dysku
-
G-Parted i zmniejszenie rozmiaru partycji C:
-
Na nowopowstalym wolnym obszarze tworzysz nowa partycje
Nie trzeba od razu formatować…
Jest łatwiejszy sposób.
partition magic w wersji demo nie można przeprowadzić zmian, dostępna jest tylko symulacja.
Spójrz na temat http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=169481
Możesz podzielić programem Paragon Partition Manager :!:
ja ma orginala pozyczylem od wojka i musze sie spieszyc mam na caly zabieg 3 dni :?
Zainstaluj sobie i masz już na więcej;) A co do problemu to poszukaj na forum. Było kilka razy o tym. Jak znajdę link to Ci podam.
To wystarczająco dużo starczy nawet godzinka :!:
Po warunkiem że ktoś wie jak tego używać. Za pierwszym razem to dla mnie godzina zleciała jak minuta a i tak nic nie zrobiłem.
iRUKA
A więc tak. Ja bym nie polecał przeprowadzać takiej operacji na odpalonym systemie Windows ponieważ bardzo szybko możesz tym sobie rozwalić strukturę partycji. Do takiego celu polecałbym raczej program który nie odpala się pod Windowsem, np. GParted. (dostępny na Vortalu).
Niby ten Partition Magic jest bezpieczny, ale ile nerwów sobie nim napsułem to moje.
Jeżeli nie wiesz jak korzystać z Gparteda to tutaj masz instrukcję, jak wydzielić dodatkową partycję.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21
Wpradzie demo jest o linuksie ale obsluga GParteda jest uniwersalna dla każdego systemu operacyjnego.
Trzeba być tłumokiem, żeby tego nie zrozumieć…
A założysz się że nie. Nie wszyscy są tacy mądrzy i inteligentni jak Ty. Ty jesteś pewnie wyjątkowy geniusz i w niczym nie masz żadnych problemów. Ale uwierz mi że są i tacy którzy nie “umieją” tyle co Ty.
Wielkie dzięki za pomoc wszystkim obejrzałem prezentacje z wortalu dobre programy i podzieliłem dysk programem G-Parted szczególne podziękowania dla wybitnie inteligentnego przepraszam ze założyłem tego posta moglem spytać sie ciebie na PW