Witam,
Mam zamiar zrobić domowy serwer internetowy. I mam jeden problem. Otóż mam od UDPC podłączonym kablem sieciowym z kablówki (COAX) router i jak widziałem na zagranicznym youtubie ludzie mają milion takich i wszystkie działają, powiecie mi jak taką ilość uzyskać? Dziękuję z góry
Zamówić kilka palet routerów?
Ja się zgubiłem na 3 zdaniu. Nie mam pojęcia, o co chodzi.
Ilość czego?
Człowiek chce mieć w domu milion routerów a każdy podłączony do osobnego łącza. Proste
Czyli tylko światłowód, bo jak będzie chciał sygnał koncentrykami doprowadzić, to może nie starczyć miejsca w ścianie.
W średniej wielkości pokoju zmieści się jakieś 80 000 routerów o wymiarach 10x10x5cm, na milion potrzeba sporo miejsca
Stawiam, że tutaj nie chodzi o średniej wielkości pokój ale o hangar wielkości stadionu
Może kolega ma spory dom.
A tak na serio pomoże ktoś czy jednak wolicie pocisnąć beczke?
To trzeba na serio napisać, co koniecznie potrzebujesz.
Dałeś nam takie zadanie: “[…] mam […] router i jak widziałem […] ludzie mają milion takich i wszystkie działają, powiecie mi jak taką ilość uzyskać?”
Nie wiem co chcesz uzyskać, bo nikt nie zrozumiał, ale jakikolwiek serwer internetowy na własnej infrastrukturze jest nieopłacalny (chyba że jakiś NAS na własny użytek). Wykup jakiegoś taniego VPS i na nim ucz się stawiania systemów serwerowych.
Czyli potrzebujesz, mówiąc najprościej podłączyć komputer/nas jako serwer.
Najtaniej i najprościej jest wykorzystać lapka z uszkodzona matrycą, który daje dostęp dla pozostałych PC. Może masz takiego w piwnicy.
Napisz co jest celem.
Póki nie napiszesz, o co dokładnie Ci chodzi w sposób zrozumiały, to jedyna możliwość udzielenia Ci pomocy.
tzn. Chciałbym mieć serwer domowy internetowy i inni mają po prostu dużo kabli coax a ja nie wiem po prostu jak taką ilość uzyskać
Jaki?
NAS, DLNA, HTTP(S), FTP?
Do podłączenia komputerów do sieci używa się 8-żyłowej skrętki zakończonej wtykiem RJ45, ewentualnie światłowodu.
A po co wiele kabli coax-ialnych? Przecież wystarczy jeden! Ewentualnie dwa, jeśli chcesz mieć do dyspozycji łącze zapasowe. Ale dalej to nie tłumaczy, jaki serwer domowy internetowy masz na myśli…