Jak zrobić drugą partycję?

Siema :stuck_out_tongue:

Więc mam partycję C i chciał bym mieć partycj D.

Jak to zrobić i jakimi programami ??

Dzięki z góry

http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html

a partycja c jest na całym dysku czy na części, a część masz nieprzydzieloną?

jak c jest na całym to najlepiej zainstalować system od nowa i przed instalacją (przynajmniej w przypadku xp, visty, 7) skonfigurować to sobie, ale utracisz wszystkie dane z dysku

jak na c masz na części dysku to panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskam i klikasz na obszar nie przydzielony… formatuj… najlepiej ntfs podajesz nazwę partycji literę i masz

patrick25567,zobacz tu. http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Program,Windows,13209.html. Albo tak

Start/Panel sterowania/Wydajność i konserwacja/Narzedzia admin./Zarządzanie komp./Zarządzanie dysk./ i zaznaczasz to wolne miejsce na dysku, klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz opcję w stylu “utwórz nową partycję” (nie mam w tej chwili nie przydzielonej do partycji przestrzeni dyskowej więc nie mogę sprawdzić jak dokładnie to się nazywa). W następnych okienkach ustalasz rozmiar tej partycji (tyle żeby zostało na tę drugą). Z resztą wolnego miejsca postępujesz tak samo.

P.S. Trzeba też w trakcie tworzenia partycji wybrać system plików (FAT, FAT32, NTFS). Polecam NTFS,

Albo tak: easeus-partition-master-jak-zmieniac-rozmiary-partycji-t390172.html

mała autoreklama :wink:

Możesz programem Partition Magic 8.0. Bardzo często jest dodawana full wersja do gazetek typu: Niezbędnik komputer Świat.

Wcale że nie, sam robiłem żonglerkę partycjami, źle zacząłem i też miałem jedną partycję na cały dysk, i potem wydzieliłem jeszcze jedną :wink:

Dobrze z defragmentuj dysk jakimś programem, potem się zabierz za dzielenie (polecam GParted :wink: )

Pamiętaj, żeby nie przeholować, i nie uciąć partycji C:\ (czyli że potrzebne minimum 20GB, a ty jej zostawisz 15GB :wink: )

Pamiętaj, żeby zrobić kopię zapasową danych - zawsze może się coś wydarzyć :wink:

Pozdrawiam!