Witam,
Chciałbym wiedzieć w jaki sposób mogę zrobić fixlist w FRST, ktoś może mnie jakoś nakierować albo wytłumaczyć jak ją zrobić? Nie pytam tutaj czy ktoś ją zrobi za mnie tylko sam chciałbym się tego nauczyć,
Pozdrawiam
A masz jakiekolwiek pojęcie o farbarze? Pewnie nie. To na początek to przeczytaj, ze zrozumieniem.
Jeżeli dobrze pamiętam, @iJuliusz udostępnił swoje autorskie narzędzie co ułatwia zrobienie fixlist. Ale nie jestem w 100% pewny. Więc do niego możesz się zwrócić o szczegóły. On ci pomoże.
Witaj.
Owszem, program był udostępniony dla ogółu, ale zdecydowałem się zostawić go tylko na mojej stronie.
Na początek, po przeczytaniu Instrukcji obsługi skanera FRST wskazanej powyżej, polecam przeglądanie umieszczonych logów i plików naprawczych. Porównywanie, co i gdzie zostało umieszczone, aby naprawić problemy.
Próbuj rozwikłać dlaczego te i inne linie są umieszczone w pliku naprawczym.
Ja tak robiłem, dlatego pojawił się mój Edytor, aby ułatwić mi pracę.
Pamiętaj, Edytor nie jest narzędziem do rozwiązania konkretnego problemu, a jedynie Edytorem ułatwiającym utworzenie pliku naprawczego.
Owszem, zaznacza spotkane przeze mnie infekcje, ale nowe należy zaznaczać samemu, lub odznaczać te linie, które nie mają wpływu na rozwiązanie aktualnego problemu.
Do tego należy mieć więcej niż podstawową wiedzę, ale można się tego nauczyć.
Zawsze możesz na PW zapytać mnie o szczegóły, na ile czas mi pozwoli, postaram się odpowiedzieć.
Aktualnie przechodzę kolejne etapy szkolenia BleepingComputer UNITE - Malware Removal Training Program
Zapoznaj się z tym, możesz również próbować dołączyć, jeśli chcesz rozpocząć szkolenie.
Przeczytałem ten poradnik i nie rozumiem do końca jednej rzeczy przy tworzeniu fixlist.
" Przygotowanie Fixlist:
1. Metoda z fixlist.txt - Aby naprawić znalezione problemy, skopiuj linie z raportów FRST i wklej do nowego pliku tekstowego pod nazwą fixlist.txt , zapisanego w tym samym folderze z którego jest uruchamiane narzędzie."
Czyli co mam skopiować wszystko z pliku FRST, który pojawił się po przeskanowaniu i wkleić do nowego dokumentu tekstowego zapisanego pod nazwą fixlist a na następnie kliknąć “Napraw” w programie?
Jakby to było tak proste, to by program sam zmieniał nazwę FRST.txt na fixlist.txt lub zaraz po skanie sam robił automatyczną naprawę…
Właśnie wydawało mi się za proste, ale w poradniku nie jest napisane, które linie należy skopiować, więc skąd mam wiedzieć co skopiować?
Jedno to poradnik, jak obsługiwać program i jakie komendy on przetwarza.
A drugie to wiedza, które linie należy zaznaczyć i umieścić w pliku naprawczym.
Program nie działa tak jak ADWCleaner, który ma własną bazę, wykrywa i zaznacza szkodliwe lub potencjalnie szkodliwe pliki.
Po wstępnej analizie wystarczy kliknąć Napraw.
W FRST należy od góry do dołu przeglądać logi samodzielnie i tworzyć pliki naprawcze.
Na jakiej podstawie tworzy się pliki naprawcze? Jest do tego jakiś poradnik?
Tak jak pisałem wcześniej, trzeba przeglądać logi i pliki naprawcze.
Potrzebna jest też spora wiedza o systemach Windows, spostrzegawczość, cierpliwość.
Brak wiedzy może skutkować usunięciem ważnych plików systemowych.
Nie. Zrozum najpierw czego te raporty dotyczą. Farbar to nie antywirus. On tylko tworzy logi. Logi systemu. Te logi musisz umieć sam odczytać. Musisz wiedzieć czego dotyczą. W Farbarze to twój mózg jest “antywirusem”. To on sprawdza czy ten wpis w logu pokazuje że coś jest nie tak więc trzeba poprzez fix go usunąć. W niektórych logach wskazuje że coś nie tak. I tyle, tylko tyle i aż tyle.