Jak zrobić folder (ulotkę)?

Jak i czym zrobić folder taki, który coś reklamuje. To są takie ulotki, chyba wiecie o co chodzi.

Dzięki!

chyba wiemy jaki - ulotkę/folder trzeba ładnie zrobić :smiley: napisz cos wiecej o tej ulotce, czy ma być składana - folder, czy po prostu w postaci kartki z nadrukiem, jakiej wielkości? Poza tym co chcesz reklamować i czy masz dostęp do jakiegoś graficznego programu … chętnie doradzę … nara :lol:

Ulotka składana na trzy - o to chodzi??

Podam przepis:

Potrzebne składniki:

Gimp/Photoshop

Word lub inny edytor tekstu z możliwością wstawiania obrazków oraz pól tekstowych

kalkulator

Przygotowanie:

na kalkulatorze rozmiar kartki A4 podziel przez 3

Ustaw poziomice na podane wartości

Zrób tło ulotki - wszystko, z wyjątkiem tekstu

Do Word’a wstaw przygotowany obrazek i za pomocą pól tekstowych nałóż tekst w odpowiednie miejsca.

Czemu?

Bo wydruk z Ps/Gimpa może rozmazać litery (w moim przypadku)

Jeżeli Tobie drukowanie z pliku graficznego nie rozmazuje liter, tekst wpisz w Gimpie/Photoshopie i wydrukuj.

Możesz też odpalić samego Worda i robić ulotkę - ale nie polecam - badziewny efekt.

hmmm…ulotki drukowane z word’a? ale kombinujesz artXde! kolory Ci się nie rozjeżdżają przypadkiem? Na jakim sprzęcie i na jakim papierze drukujesz w ten sposób ulotki? Ciekawi mnie to baaardzo :lol:

Word to dobry program do drukowania. Nic się nie rozjeżdża.

Ehh panowie, bo powiększając grafikę rastrową zawsze się rozmaże. Co innego, gdyby wektorową, np. Inkscape.

Lecz Inkscape ma mniejsze możliwości, niż Gimp.

Chodzi o ulotkę na kartce A4 złożoną na 3 części.

Jak te poziomice sie dodaje? W widok -> nowa linia pomocnicza nic się nie dodaje lub nie widać.

Mam PS, ale czytałem że lepiej robić w InDesign. Ten folder musi być 2 stronny tzn. Na 1 i 2 str kartki musi coś być.

A Ty to chcesz drukować na domowej drukarce?

No tak. To jest praca do szkoły (nie praca domowa).

Ależ ty bogaty… kupisz InDesigna do jednej ulotki??? Chyba, że ściągniesz z torrenta, co jest nielegalny.

Polecam Gimp+Word/Inkscape(do tekstu).

Drukarka zostawia marginesy. Jeśli uda Ci się z tym poradzić, to dobrze, ale warto już przy projektowaniu pomyśleć o “wtopieniu” tego białego.

W Inkscape możliwości edycyjne tekstu są bardzo dobre. Natomiast w GIMPie, w wysokiej rozdzielczość można robić różne wstawki do ulotki.

aha dzięki.

Mowa nie o folderze ani nie o ulotce ale o tryptyku A4. Jeżeli chodzi o przygotowanie wystarczy Gimp/Photoshop. Ja oczywiście używam tego drugiego, więc prosty przepis. Kartkę A4 dzielimy w następujący sposób (liniami pomocniczymi) - 100mm, 99mm i 98mm (nawet zakładając że drukarka doda sobie marginesy), chodzi o to aby tryptyk dał się wygodnie złożyć, to będą bigi, czyli miejsca gięcia. Strona wewnętrzna dokładnie odwrotnie 98, 99 i 100. Tekst robimy na ramkach tekstowych, by łatwiej go formatować (oczywiście z marginesami bezpieczeństwa). Teraz odrobina wyobraźni i tryptyk gotowy :wink:

Oczywiście takie rzeczy łatwiej zrobić w InDesignie :wink:

Właśnie tak zrobiłem jak napisał Phenom, ale nici z tego były bo nie miał kto tego wydrukować (ja nie mam kolorowego tuszu hehe) i zrobiliśmy to ręcznie :confused: .

Jezeli chcesz zrobic ulotke, to najlepiej miec do tego jakis program graficzny. Ja osobiscie uzywam Corela i mysle, ze w nim by Ci sie najlepiej pracowalo. A jezeli chodzi o sama ulotke, to musisz na pewno zdecydowac, jak bedzie skladana, jakiego fontu najlepiej uzyc no i jakies zdjecia mozna by wkleic:). Na pewno musi byc w miare estetyczna i zeby milo ja sie ogladalo, zeby nie byla taka przecietna, tylko ze by czyms przykuwala uwage.

Następny nowy user z choinki się urwał.

Po 1 temat już jest zakończony,

Po 2 jakbyś przeczytał od początku to być wiedział w czym to robiłem,

Po 3 na forum używamy polskich znaków.