Chciałbym zrobić listę, spis rzeczy w Microsoft Office ( 3,45 kolumn powiedzmy).
Każda rzecz(nazwa) jest opisana kilkunastoma zdaniami, a więc sporo tekstu.
Chciałbym aby każda nazwa, była tylko w jednej linijce i jak najechałoby się myszką na nazwę, dopiero wtedy wyskakiwałyby dodatkowe informacje o danej rzeczy.
Nie lepiej zrobić to w jquery na bazie popupa ? Dodając prosty skrypt php, mógłbyś trzymać te dane w bazie danych np mysql. Mógłbyś również je tak modyfikować używając również ajax post i również php.
Ogólnie word się do tego nie nadaje, jeśli miałbyś takie coś uzyskać to w access
Hej drobok wiesz w sumie to mnie zaskoczyłeś. Całe życie pracuje na Wordzie i byłoby mi łatwiej. Czytałemo tym jquery i z tego co widzę to jest to raczej program do stron internetowych, więc sam nie wiem.
jquery to biblioteka js właśnie do stron internetowych, jeśli chcesz tą listę wysyłać “by se poczytali” to takie rozwiązanie jest o wiele lepsze
Co do worda to jedynym możliwym wg mnie rozwiązaniem jest makro, jednak tutaj też mogą być problemy. Nigdy nie pisałem makr do worda więc raczej tutaj nie pomogę
Dlaczego w Wordzie? Na upartego zrób opis każdego przedmiotu jako osobny rozdział i wstaw na pierwszej stronie spis treści. Będziesz miał “przeskok” do opisu. Osobiście użyłbym do tego excela, przy mniejszej ilości tekstu opisy można wcisnąć w komentarze. Zresztą możliwych rozwiązań jest więcej.