Jak zrobić na serwerze Index of...?


(Djmac) #1

Witam, dokładnie chodzi mi o taki "spis" tego co mamy na swoim serwerze zamieszczone - żeby pokazywał pliki np. z worda czy jakies fotki - poprostu dokumenty które chcemy żeby były widoczne w tym spisie - a nie trzeba było wpisywać ręcznie i pamiętać ... http://www.adres.strony.com.pl/folder/dokument.jpg = np. tylko był w spisie...

ps. mam nadzieję ze mi pomożecie a nie dostanę kilka dłuższych bo poprostu szukam jak to zrobić i nie mogę znaleźć... czy to poprostu jest serwera zależne ?

post-10768-1385653368382_thumb.jpg


(Suck) #2

jeśli masz apacha u siebie to wystarczy, że nie wrzucisz do danego katalogu żandego pliku html/htm/php itp itd i już będziesz to miał


(Djmac) #3

:slight_smile: żebym jeszcze rozumiał o co chodzi :slight_smile: byłoby super :slight_smile:

może jak powiem że mam serwer na ovh.org pomoze coś....


(Suck) #4

tak, wywal z katalogu który chcesz wylistować wszystkie pliki html/htm/php itp itd


(Airborn) #5

pomoże, ovh, korzysta z apache (obecnie najpopularniejszy serwer www), ale listowanie plików w katalogach jest wyłączone. możesz zamiast tego skorzystać z jakiegoś skryptu listującego pliki np. eFileBrowser

EDIT:

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić, autolistning jest tylko modułem do apache, więc nie musi on być zawsze dostępny. Dodatkowo ze względów bezpieczeństwa jest lepiej gdy autolistning jest niedostępny/wyłączony


(Suck) #6

ale w 99% przypadków instalując apacha z jakiejś paczki np XAMPP jest to włączone


(Airborn) #7

Co tylko gorzej świadczy o tego typu paczkach, bo nieświadomy użytkownik rzadko kiedy wyłączy autolistning, a paczka powinna była dostarczać jak najbezpieczniejszego środowiska. (żeby nie nie było, sam korzystam dla potrzeb testowych z WebServa gdzie ta opcja jest domyślnie włączona)


(Djmac) #8

a czy np. jeśli mam jakaś stronę na tym serwerze - i założmay wpisze sobie jakis nowy katalog i tam nic nie bedzie to też nie bedzie tak działac chyba jak chce ?

juz mam odpowiedz na to pytanie - działa..

teraz drugie ... czy nie da zrobić się tak abym nie musiał korzystac z www,adres.strony.com.pl/folder/pliki/ filebrowser.php czy zamiast tego można jakoś zrobić zeby było http://www......../folder/pliki i juz pokazywalo taka liste :wink:


(Airborn) #9

Jeżeli nazwiesz plik index.php to będzie on automatycznie wczytywany po podaniu adresu folderu.


(Djmac) #10

no też fakt :slight_smile: nie pomyślałem o tym... :slight_smile: dzięki :stuck_out_tongue:

Jak dla mnie to EOT - wszystko co chciałem wiem :slight_smile:

można zamknąć