Jak zrobić obraz bez tła?

Robię stronę i strona ma zielone tło ale jak dam jakaś grafikę to jest ona wtedy z tłem i wychodzi to trochę dziwnie:

grafika.jpg

Wiecie jak zrobić żeby było dobrze :?:

Musisz usunąć tło z grafiki którą chcesz umiescic na stronie. Jak zrobisz przezroczyste tło to na strone o kazdym kolorze bedzie pasować.

O ile dobrze pamiętam to narzędziem Lasso Tool w photoshopie weź zaznacz grafike (tylko tą część którą chcesz aby była na stronie). I potem Edit/Copy. Potem otwierasz nowy dokument z przezroczystym tłem (chyba File/New i wybierasz Background: Transparent).

Potem na nowym projekcie z przezroczystym tłem klikasz na Edit/Paste. Część którą zaznaczyłeś narzędziem Lasso Tool zostanie wklejona.

Potem wystarczy tylko zapisać plik z nową grafiką (File/Save As).

Gotowe :wink:

Ja jak robiłem tą grafike to odrazu w Photoshopie zrobiłem bez tła.

a zapisałeś jako?

Dałem zapisz jako i zmieniłęm typ pliku z domyślenego Photoshopa na *jpg

Taex Sprubój zapisać do GIF albo PNG. O ile dobrze pamiętam to one obsługują przezroczystość (polecam GIF bo png chyba źle działa pod IE).

Taex

żeby usunąć tło nie wystarczy je po prostu wygumnkować (zwykłą gumką)

należy je usunąć gumką “Eraser Tool” lub zastosować metode podaną przez adam9870

jak już usuniesz tło zapisz plik w formacie .gif (.jpg nie obsługuje obrazków bez tła)

kto powiedział, że ka je gómką mazałem :?:

:slight_smile:

Dzięx działa :mrgreen:

napisałam to ponieważ, mogłeś być początkującym użytkownikiem, któremu tylko się zdawało, że usunął tło :slight_smile:

na przyszłość poszukaj troche :szukaj: