Czyli potrzebujesz zrobić kopię. Możesz użyć narzędzia Windows. Do przywrócenia będzie CI potrzebna np płyta instalacyjna w Windowsem. Wybierasz opcję na początku napraw komputer a potem przywracasz z obrazu. Jak to masz na świeżo postawione to ja bym sobie na próbę przywrócił. Będziesz wiedział czy obraz zrobiony poprawnie. Zewnętrzne programy oferują sporo więcej niż narzędzie MS m. in. wcześniej wspomniane klonowanie, klonowanie sektor po sektorze, migrację z HDD do SSD, kompresję obrazów, zmiany rozmiarów partycji. Nie wiem jaki masz Windows ale jeżeli 10 to ja osobiście nie wiedzę sensu robienia obrazu w dłuższej perspektywie. Raz w roku wydawana (kiedyś dwa razy) jest wydawana całkiem nowa wersja która tak naprawdę jest nowym systemem który nadinstalowuje się na stary. Pasowałby robić obraz po każdej takiej aktualizacji. A nawet jeżeli tak będziesz robił to i tak tracisz świeżość czystego systemu. Ja robię takie obrazy tylko jako kopia zapasowa. W razie awarii w zależności od czasu albo instaluję na czysto i przywracam konkretne dane z obrazu (jak mam więcej czasu), albo na szybko przywracam system w całości i mam aktualny gotowy do pracy. Kopia robi się automatycznie raz w tygodniu. Odpukać nigdy nie musiałem z tego skorzystać. A przydało by się postawić system na nowo bo chodzi już kilka lat. Zaleta dysków SSD. Wiele potrafią wybaczyć jeżeli chodzi o syf w systemie
Tutaj opis jak przywrócić system z takiego obrazu za pomocą płyty instalacyjnej windowsa:
Jako pierwszą kopię robisz obraz całego dysku ze wszystkimi partycjami (OEM, serwisowa, EFI, systemowa) - pozwoli to zachować strukturę dysku - a kolejne można robić tylko partycję z systemem bo tylko ona ulega zmianie - no chyba, że będziesz instalował jeszcze jakieś inne systemy. Staraj się nie instalować gierek w “Program Files” tylko na osobnym dysku bo kopie będą bardzo duże.
Mój laptop nie ma stacji CD.
Tak jak kolega wyżej napisał i zresztą tak jak jest w podesłanym poradniku. Możesz użyć rufusa bądź innego podobnego narzędzia. Potrzeby ci tylko pendrive
Ja od wielu lat używam Shadow Defender.
Po każdym restarcie mam czystą partycję bez nieproszonych „gości”.
Gdy instaluję nowy program wtedy zapisuję obraz partycji (przyrostowy) Acronisem.
Niestety jak widać tutaj: https://zapodaj.net/1c328e727f7f5.jpg.html
Nie mam żadnego urządzenia do wybrania jakie chciałbym skopiować.
Potrzebujesz obraz ISO z systemem (najlepiej takim samym jak masz zainstalowany) i pendriva. Powinno samo wykryć.
Pamiętam 15 lat temu jak miałem jeszcze stacjonarny komp to użyłem właśnie jakiegoś programu. Miałem plik ISO i raz na pół roku robiłem taką sztuczkę, zajmowało mi to 10 minut i komputer wracał do stanu zaraz po zainstalowaniu windowsa i kilku programów.
Chyba trochę mylisz pojęcia. Do poprawnego przywrócenia systemu nieważne jakim programem potrzebujesz dwóch rzeczy: zrobionego obrazu ( w twoim wypadku ten utworzony narzędziem MS) i nośnika z którego uruchomisz takie przywracanie (pendrive z nagranym obrazem Windowsa) Podczas uruchamiania komputera wybierasz aby urządzeniem rozruchowym był pendrive, przywracasz system, restartujesz sprzęt i powinno być gotowe. Długość procesu zależy od kilku rzeczy: wielkości obrazu, szybkości nośników, wydajności sprzętu.
A w ogóle to odpowiedź na twoje pytanie.
Te inne programy umożliwiają klonowanie dysku (przeniesienie systemu), ma to na przykład miejsce, kiedy chcesz utworzyć drugi identyczny dysk, który po włożeniu do lapka, będzie się zachowywał jak ten z którego robiłeś klon a więc normalnie uruchomi się system z wszystkim co miałeś na dysku, będziesz miał identyczny system, który się uruchomi z tego nowego dysku (tak możesz sklonować dysk HDD na SDD na przykład).
Kopia dysku służy do przywrócenia, wszystkiego do stanu takiego jaki miałeś robiąc kopię, jednak taki dysk z kopią po włożeniu do lapka nie uruchomi normalnie systemu, kopia służy do “odtworzenia” systemu na tym samym dysku, lub na innym - jednak sama kopia nie jest przeniesieniem systemu na inny dysk. To taka różnica. Kopia dysku HDD na SDD nie zadziała, nie uruchomi się z niej laptop, dopiero klonowanie da efekt.
Tobie wystarczy zrobić kopię, z której sobie na powrót odtworzysz obraz systemu, jednak jak wyżej napisali, będziesz potrzebował do tego jakiegoś nośnika z system, który pozwoli ci na jej ponowne odtworzenie z właśnie kopii, którą zrobisz (jednak to tylko w wypadku, kiedy nie będziesz w stanie uruchomić normalnie systemu, kiedy system ci odpali, to po prostu z opcji przywracania, przywrócisz system z tej kopii).
Jeśli zrobisz taką kopię systemu nazwijmy ją A - to po jakimś czasie, zawsze odpalając przywracanie systemu w systemie, przywrócisz sobie system A…z tej kopii. Jednak musisz mieć sprawny system, w wypadku uszkodzonego, będzie ci do tego potrzebny jakiś obraz systemu na pendrivie, za pomocą którego z opcji przywracania, przywrócisz z kopii system A na powrót, czyli wszystko co miałeś robiąc kopię A (gry i tak dalej).
To jest różnica o którą pytasz, między klonowaniem a kopią, gdzie klonowania nie zrobisz z poziomu systemu Windows a jedynie zewnętrznym programem.
Jezu Cyngiel DZIĘKUJĘ!!! W końcu rozumiem o co w tym wszystkim chodzi.
Oczywiście wszystkim dziękuję za informacje, ale muszę przyznać, że tłumaczenie Cyngla po prostu jest najbardziej jasne dla mnie.
Dobrze w takim razie chce zrobić kopię, dzięki której odtworzę sobie obraz systemu.
W takim razie jaki program proponujesz do stworzenia takiej kopi/obrazu systemu?
Czy proponujesz opcje windows’ową czy proponujesz to tego jakiś program… np Symantec System Recovery, Acronis True Image, EaseUS Todo Backup Free, Paragon Backup & Recovery, czy inne?
Do utworzenia jednorazowej kopii (czyli obrazu systemu jaki sobie chciałbyś “zachować” według Ciebie najlepszy) wystarczy zrobić to z poziomu systemu.
Jeśli chciałbyś robić kopię co jakiś czas, czyli “przyrostowo” nadpisując na przykład po każdym zainstalowaniu jakiegoś programu, to oczywiście możesz to robić również z poziomu systemu, jednak będzie to nowa kopia w całości, inne programy jakie wymienili tu koledzy pozwalają na “dopisywanie” tylko zmian jakie zrobisz w systemie, czyli program niejako tylko dopisze zmiany i będzie to po prostu szybciej przebiegało. Wybór metody już tylko od ciebie zależy.
System Windows pozwala zrobić również “dysk naprawy systemu” warto go sobie zrobić w przypadku jakichś kłopotów z systemem.
Przy Windows 10 i tak lepiej robić kopię całości co jakiś czas, ze względu na ciągłe zmiany jakie są w nim wprowadzane.
Minimax, czyli minimum słów, maksimum muzyki w tym wątku to… Sergei Strelec’s WinPE.
https://www.majorgeeks.com/files/details/sergei_strelecs_winpe.html
Zawiera soft do obrazów dysków, kopii dysków. I czego tam jeszcze chcecie. Do wyboru, do koloru.
Wystarczy pendrive 8GB. Jak go i czym spreparować - w archiwum.
Samego softu do backupu w pip. Proszę popatrzeć:
Nie dla malkontentów!
Może być to (opcja “windows’owa”), czyli kopia zapasowa na innym dysku niż systemowy plus pendrajw z instalką Windowsa 10, wykonaną przez:
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Taka opcja działa elegancko. Sprawdzałem!
W Gparted partycje klonuje się 3 kliknięciami
kopiuj > wklej > zatwierdź do wykonania
Tak tak tak… a program sam zdecyduje za ciebie jaką partycje wybrać i gdzie skopiować/zapisać daną kopie obrazu… srutu-tutu majty z drutu.
a ile masz tych partycji do wyboru ? Jak klon systemu to partycja z systemem , nie ?
A gdzie chcesz zapisać kopię to żaden program się za ciebie nie domyśli.
Już nie rób z siebie takiego inwalidy
Zatem pokazuję i objaśniam :
i wklejasz w nieprzydzielone miejsce na wybranym dysku. Partycja skopiuje się 1:1 zachowując system plików . Cała filozofia.
Jedynym warunkiem jest wystarczająca ilość miejsca na dysku docelowym, no ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć
Dla mnie to bardzo łatwa sprawa i większość programów w obsłudze nie różni się prawie w niczym do puki nie zacznie sie korzystać z zaawansowanych funkcji które są dostępne w płatnych komercyjnych programach i większości osób nie są one kompletnie potrzebne i wersja darmowa w zupełności wystarczy.
Ale znając dzisiejszy plebs/ Karynki za komputerami wystarczy że dasz guzik obok i z podpisem kopia i już nie będzie wiedzieć jak zrobić tą kopie…
Ja bardzo lubie paragon ale ich nowy layout mnie wku#@$@# naszczęscie korzystam z niego żadko i na tyle ujdzie. Ale w pracy to nie ma bata wymagał bym od szefa wdrożenia Macrium Reflct.