Jak zrobić podświetlanie newsów


(szpon5) #1

Witam, na stronie centrumxp.pl jest takie coś, że jak np najedzie się myszką na jakiś news np: Windows Automobile to on podświetla się na biało. Jak zrobić takie coś ? jeśli ktoś wie to proszę o wyjaśnienie.


(nintyfan) #2

Najprościej byłoby napisać .clasa_nowin:hover {właściwość_1;właściwość2;...}. Prawdopodobnie, będzie trzeba dodatkowo nałożyć jakiegoś haka, by to działało w IE6, ale pewnie da się znaleść w internecie.


(szpon5) #3

Bardzo przepraszam, ale nic nie zrozumiałem. Ja chcę żeby nie tylko w IE tylko tak jak tam w każdej przeglądarce, albo przynajmniej w dwóch przeglądarkach.

  1. W którym miejscu zastosować ten kod clasa_nowin:hover {właściwość_1;właściwość2;...}

  2. Jakiego haka dodatkowo nałożyć


(nintyfan) #4

Każda popularna przeglądarka obsłuży pseudo klasę hover dla każdego elementu.

Podobny (dostosowując go konkretnie do twojej strony ) kod wklejasz w pliku o rozszerzeniu css (kaskadowy arkusz stylów). Jeżeli nie wiesz, co to znaczy, najpierw się dowiedz.

Wyjątkiem od powyższej reguły jest Internet Explorer. Dla niej musisz zastosować dodatkowo pewną sztuczkę. Może bardziej zrozumiale jest to wyjaśnione na: http://kurs.browsehappy.pl/Bugi/Hover .

Aby wykorzystać tą sztuczkę, musisz wejść na podany tam link w rozwiązaniu, przejść do sekcji Changes, ściągnąć najnowszą wersję skryptu. Skrypt kopiujesz do katalogu ze stroną, a do selektora body, wstawiasz właściwość:

behvarior: url("[nazwa_pliku]");

. Przypuśćmy, że tak wygląda każdy news w kodzie twojej strony:

Małe zmiany...

Ostatnio wprowadzono małe zmiany..
[/code] Plik .css musi wyglądać więc tak:
[code] .news {/*Jakiś wygląd*/} .news:hover {/*Zmiany zachodzące w wyglądzie elementu, gdy na niego najedziemy*/} body { behvarior: url("[nazwa skopiowanego przez nas pliku]");}

Wszytko powinno działać.


(szpon5) #5

Nie działa, ale chyba coś źle zrobiłem bo nie bardzo rozumiem

Wszedłem w Changes i pobrałem wersję 2.02.060206 to jest jakiś csshover2.htc. W body wstawiłem to behavior itd... a w nazwa pliku wpisałem csshover2.htc. Potem stworzyłem plik o nazwie css.css i umieściłem tą składnię tam co napisałeś - w head wpisałem

w nazwa skopiowanego przez nas pliku też wpisałem csshover2.htc. Chyba namieszałem prawda. Proszę jeszcze o pomoc :oops:


(nintyfan) #6

Z tego, co napisałeś, niczego nie namieszałeś. Do pliku ze strukturą(stronką) nie miałeś wstawiać żadnego behvarior, to miałobyć jedynie w pliku css. Po znaczniku link, umieść - to na wszelki wypadek. Nie rozumiem ostatniego kroku, ale dobra. Gdybyś miał problemy, możesz wkleić źródła. Zauważyłem, że to jest częstą praktyką na tym forum. Pamiętaj, że każdy news musi być klasy news, aby moje porady działały.


(szpon5) #7

Dalej nie działa a skopiowałem ze źródła strony trochę newsu. Proszę cię bardzo, mógłbyś zrobić mi to, wpakować do winrara i podać link abym pobrał, a potem bym sobie już sam z edytował news.


(nintyfan) #8

No cóż. Z tego, co się dowiedziałem, powstały problemy w przeglądarce Internet Explorer w wersji 7. Aby to działało również w tej przeglądarce, prawdopodobnie byś musiał zastosować dodatkowo parę haków... Teraz nie chce mi się grzebać, aby przygotować stronę działającą również pod IE 7. Najprościej byłoby użyć specjalnej wersji arkusza stylów, tylko dla najnowszego IE. Osobiście nie lubię tych metod, więc lepiej zrezygnujmy z mego rozwiązania. Ktoś może zaproponuje jakieś inne? Jeżeli nikt nie zaproponuje czegoś innego, postaram się ci to zrobić. Jeżeli sam jesteś zainteresowany, to wejdź na stronę, z której ściągałeś ten plik, i przeczytaj uważnie tekst od początku sekcji Changes, do linków odnoszących się do tego pliku.


(szpon5) #9

benio - przecież to w ogóle nie ma nic wspólnego z tymi newsami, ale dziękuje ci, świetna stronka, dużo fajnych skryptów na niej

nintyfan - ja mało znam angielski bo w szkole uczyłem się tylko Niemca - właśnie zacząłem chodzić na kurs z Anglika