Jak zrobic poprawnie sieć po WiFi na D-linku DWR-921?

Mam obecnie dwie maszyny, obie na 7.
Używam Subiekta i teraz chce go zrobić na 2-3 maszynach, taka licencja.

Chciałbym zrobić to przy pomocy Routera D-Linka DWR-921 - bo takowy jest do netu, wiec wykorzystam.
Na jednym lapsie będzie serwer, na drugim Klient.

1. Czy na routerze nie trzeba ustalić na sztywno IP lapsów i drukarki, żeby się nie zmieniały, nie nakładały jakoś?
  2. Jeśli tak, to jak to zrobić?
  3. Jak udostępnić serwer z pierwszej maszyny?

http://www.dlink.com/-/media/Consumer_Products/DWR/DWR%20921/Manual/DWR_921_A1_Manual_v103_PL.pdf - Stona 31.
Jak się nie da tam przypisać adresu to możesz ustawić ręcznie w laptopie / drukarce konfiguracje połączenia.

To czytałem, dlatego zadałem pytanie, czy precyzyjnie, chyba nie do końca.

Chciałem zrobić tak, żeby przypisać na stałe IP do każdego MACa

Laptop 1
Laptop 2
Drukarka WiFi

Jak to zrobić właśnie? Bo czytam o IP dla serwera i podmasce, z tego co zrozumiałem, to wybierając pulę adresów przy DHCP mogę wpisać np zakres od 10 do 20. Tylko co wtedy w w3łaśnie dynamicznym przydzielaniem adresów? Chodzi o to, że laptop serwer bazy dla Subiekta musi mieć cały czas ten sam IP, żeby Laptop 2 Klient dla Subiekta mógł zawsze bez problemu połączyć się poprzez tego D-Linka z bazą Subiekta.

EDIT:

teraz znalazłem ten pieprzony przycisk do listy DHSP Clients :-/
Wczoraj przeglądałem te ustawienia 300 razy i padło chyba na musk :slight_smile:
Dopiero instrukcja ukazała tajemniczy przcisk rozwiązujący problem :slight_smile:

A pytanie laika jeszcze, czy po przypisaniu do maca IP na routerze muszę te dane przenieść odpowiednio do kompów i drukarki?

Wtedy nie, router (usługa dhcp) będzie sprawdzał czy dla adresu MAC masz pożądane IP na liście i je przydzielał.

pytam, bo teraz jest to z automatu, czyli przydziela dla każdego “nowego” urządzenia podpinanego przez WiFi pod router karta tego urządzenia otrzymuje automatem jakiś tam adres z listy.
Stąd nie wiedziałem czy jak przypisze na stałe na routerze to czy nie musze zmienić gdzies w tych urządzeniach :slight_smile:

A po przypisaniu tych adresów do każdego lapsa muszę robić jakąś sieć/grupę na obu czy wystarczy na folderze/dysku dać ppm i udostępnij?
Jak tego szukać potem na drugim lapsie, tym Kliencie?

Powinno wystarczyć udostępnienie katalogu z ppm, potem szukaj go w zakładce „sieci” lub po przez wpisanie jej adresu:
\\XXX.XXX.XXX.XXX