Jak zrobić tą samą stronę na 2 adresach?

Witam,

Prowadzę forum na pewnej domenie, ale chciałbym zarejestrować inną domenę i prowadzić forum na tej co teraz jest i na tej przyszłej tak żeby wszystko było to samo co w takim razie muszę zrobić ? proszę o pomoc

Pozdrawiam

Musisz całość plików z jednego forum przekopiować pod nowy adres, ale wszędzie tam gdzie następuje połączenie z bazą SQL musisz zrobić pod nowym adresem odwołania do bazy danych znajdującej się pod starym adresem (baza SQL będzie współdzielona dla obu forów)

Musisz zrobić prawie to samo co przy przenoszeniu forum na inny serwer, a o przenosinach już było… napisz jaki masz skrypt forum.

a nie lepiej po prostu zrobić przekierowywanie… :roll:

mam phpbb by przemo

nie chcę przekierowania, chcę po prostu aby na 2 różnych domenach było forum

mozesz po prostu zaparkowac 2 domeny pod jednym kontem

Ale nie wiadomo co chce autor uzyskać, 2 adresy 1 forum czy 2 adresy i 2 fora… :roll: jeżeli 2 adresy, a 1 forum to zrób to co napisał master of disaster

Odpowiedź jest prosta, zgrywasz pliki z pierwszego serwera, następnie wgrywasz je na nowy i ustawiasz wszystkie potrzebne chmody, teraz pozostaje cieszyć się tym samym forum na nowym serwerze. Przesyłając pliki przesyłasz również plik config.php a więc forum będzie łączyć się z bazą danych poprzedniego serwera, a więc pisząc post na starym forum będzie ono dodawane na obydwu forach.

z tego co napisał autor tematu to wynika jednak że nie chce dwóch kont tylko żeby pod dwoma adresami znajdowało się to samo forum. Jeśli tak to najprostszym oraz najlepszym rozwiązaniem jest to co napisał adrian1203 czyli ustawić w panelu sterowania żeby i ten drugi nowy adres wskazywał na to samo forum.

@up

ale nie w każdym hostingu da sie podpiąć domenę do jednego do jednego serwera, np. w cpanelu, każda nowa domena tworzy sobie osobne ftp…

ehh… jak cpanel nie umozliwia recznej mozliwosci ustawienia folderu domowego dla danej domeny… napisac do boku firmy hostingowej, to do zmiany jest jedna linijka w virtualhoscie. Tak czy siak… to co piszecie o przenoszeniu na inny serwer jest do… d*y, wyraźnie autor napisał, że zakupił domene… nie jakieś kolejne konto hostingowe. Takze… jak adrian1203 pisał. Ustawić katalog domowy dla tej nowej domeny ten sam co jest dla starej… i po problemie. Skrypty działają na ścieżkasz względnych w wiekszości… wiec nie powinno być poblemu.

no właśnie a jak to zrobić ?

btw. ja chcę 2 różne adresy i jedno i to samo forum

podepnij 2 domene pod serwer na którym stoi forum :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tweener , napisz maila do administracji z pytaniem czy istnieje mozliwosc podpiecia 2 domen do jednego konta, jesli tak zapytaj jak to zrobic(mozliwe ze da sie przez jakis panel administracyjny) prawdopodobnie bedziesz musial wyslac dane mailem a oni Ci podepna(nie wszedzie mozna podpinac wiecej niz jedna domene).