Witam. Robię szablon mojej strony. Jestem początkujący, i moją stronę chcę umieścić w odpowiednio podzielonych komórkach tabelki. Chcę, żeby ta tabelka wyglądała tak (rysunek zrobiony w GIMPie):
Wiem, że tabelki robi się wpisując w pliku html table, tr i td, nie chcę, by była równo podzielona, a zawsze jest równo podzielona. Więc jak powinienem w pliku html wpisać te znaczniki, by komórki nie były równo? Kiedyś, jakiś rok temu, miałem małą stronę, i coś mi się kojarzy, że wpisywało się obok tego jakieś procenty, ale nie wiem gdzie.
Nie umiem CSS, mam problemy nawet z zagnieżdżeniem go w dokumencie i napisaniem w CSS co jaki ma styl. Nie wiem też jak mogę użyć divów i jak zrobić w divach taki wygląd strony jaki chcę. Dopiero zacząłem się uczyć HTML, kiedyś robiłem stronę ale robiłem ją na szybko w tabelce (wyszło nawet OK) dużą część tego co robiłem zapomniałem. Nie używałem też wtedy divów ale przyznam rację - często się ich używa, na każdej dobrej stronie na jaką wejdę i włączę w przeglądarce “Zbadaj element” to strona jest zbudowana w dużej części z divów.
Jeśli tak, to wytłumaczycie mi jak używać divów i jak mogę zrobić dobry styl w CSS? Z CSS mam zwłaszcza taki problem, że CSS chyba dodaje styl do znaczników, a problem jest jak chcę mieć jeden znacznik w dwóch stylach, przykład - tabelka. Mam dwie tabelki, ale są one oznaczone tym samym - <table>. I jak chcę żeby tabelki były różnych stylów (w jednej niebieski gradient a w drugiej czerwony) to tak zrobić nie mogę. Mogą być tylko tego samego stylu. Pewnie jest jakieś rozwiązanie tego problemu lub po prostu w ogóle nie rozumiem jak arkusze stylów działają. Ale powtarzam - moją prostą stronę robiłem jakiś rok temu na szybko, arkusz stylu ledwo działał, więc doświadczenie w HTML mam marne.
W każdym bądź razie dziękuję za przydatne odpowiedzi
Dobrze, wiem już jak divów używać i innych elementów blokowych dokumentu. Mam teraz tylko problem z tym jak je rozmieścić, np. wychodzi mi dziwne rozmieszczenie - <aside> jest pod <header>.
Style po części też mam trochę już opanowane, pozostaje więc tylko pytanie: Jak rozmieścić elementy blokowe?
Chyba w arkuszu stylów lub w stylu lokalnym, tak? Wolałbym jednak arkusz stylów, bo potem wystarczyło by że bym go dodał do innych podstron i miałbym gotowe podstrony, a tak musiałbym się męczyć ze stylem w każdym dokumencie osobno.
Jeżeli masz problem z podstawami css i html to może zainwestuj w jakieś kursy na ten temat. Ja uczyłem się na strefie kursów i o dziwo z poradników na youtube.
PS. teraz stron na tabelkach się nie robi bo to archaizm, tylko na divach zgodnie z html5 i css3.
to co przytoczyłeś na zdjęciu na divach robi się bez problemy nadając im różne wysokości.
Sam już tak zacząłem robić, tylko że mam osobno arkusz stylów i osobno divy. I się nauczyłem naprawdę przydatnej rzeczy - w CSS i HTML można oznaczać różne części stylu, np. przez ID lub class. To już znacznie ułatwia całą pracę.
Dziękuję za te przykłady, dzięki nim będę już wiedział jak mogę rozmieszczać divy i inne elementy blokowe.
PS. Mam mały problem - w lewym górnym rogu zrobiłem diva (obok niego ma być header) i wstawiłem do niego obrazek a pod obrazkiem napis. wyśrodkowałem w arkuszu stylów obrazek i tekst, a rozmiar diva ustawiłem na 10vw (width i height) żeby wyszedł kwadrat i wyśrodkowanie działało tylko w tym kwadracie. Dla czytelności dodałem sobie obramowanie 5px. I wynik wyszedł taki jak chce, ale wydaje się jakby obrazek szedł na samą górę kwadratu a tekst na sam dół, co zostawia trochę dużo pustej przestrzeni pomiędzy tekstem a obrazkiem. Jak mogę ten tekst i obrazek “ścisnąć” by były bliżej siebie i było trochę pikseli mniej pustej przestrzeni?