Jak zrobić taką formułę w excelu?

Witam,

Jak zrobić formułę w excelu: a + (np.:3) = d ? i odejmowanie a + (-3) = x ?

Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :? ale jeśli masz na myśli proste dodawanie i odejmowanie stałych wartości (w Twoich przykładach “3” oraz “-3”) to np:

W komórcie A1 wpisujesz dowolną liczbę a komórce B1 wpisujesz formułę

=A1+3

lub (przy odejmowaniu)

=A1-3

Wtedy jeśli w komórkę A1 wpiszesz dowolną liczbę to w komórce B1 otrzymasz wynik tego dodawania lub odejmowania.

Wydaje mi się, że jednak chodzi Ci o cos innego bo to jest zbyt oczywiste…

chodzi mi o to aby dodawało alfabet np: b+1=c, c-1=b

Trzeba było odrazu pisać, że chodzi Ci o litery :smiley:

W takim razie robisz tak (adresy komórek są oczywiście przykładowe):

W komórce A1 wpisujesz literę “wyjściową” (np a)

W komórce B1 będziesz wpisywał liczbę, którą chcesz “dodać” do danej litery (np 2). Przy odejmowaniu wpisujesz oczywiście “-2”

W komórce C1 wpisujesz formułę:

=ZNAK(KOD(A1)+B1)

W wyniku tego w komórce C1 będziesz otrzymywał literę która jest wynikiem tego dodawania lub odejmowania.

Uwagi:

Formuła ta nie będzie działała poprawnie dla polskich znaków typu ą, ć, ż itd gdyż zawarta w niej funkcja KOD przekształca literę na wartość liczbową litery zgodnie ze standardem kodowania znaków stosowanym w komputerze a system ten porządkuje po kolei alfabet angielski, natomiast litery “narodowe” ujęte są na końcu tej listy więc dodanie do nich jakiejkolwiek wartości spowoduje wyświetlenie znaku innego niż spodziewalibyśmy sie w polskim alfabecie (wpisz zresztą sam tyo sie przekonasz :wink: )

Furmuła reaguje na wielkośc liter tzn wpisanie litery “A” i dodanie liczby 3 spowoduje wyświetlenie litery “D” natomiast ta sama operacja na literze “a” spowoduje wynikowe wyswietlenie litery “d”

Dzięki sdar właśnie o to mi chodziło ale jest jedno ale jak zrobić aby to liczyło w koło abc … xyzabcd… itd. Chodzi mi o to gdy odejmuje a-1 wychodzą znaki np.: ^ a nie z.

Pozdrawiam

Jest na to sposób (jeżeli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi) ale czy mógłbyś przedstawić całość Twojego problemu (i po co w ogóle Ci te kombinacje z literkami…?) żebyśmy nie musieli co chwila dłubać po kawałku? :wink:

Chodzi mi o Szyfr Cezara. Podaje jakieś słowo np: dom i przesunięcie o 5 i wychodzi itr, a gdy jest litera z i przesuniecie o 5 to wychodzi | zamiast e. Wiesz już o co mi chodzi?

OK Panie Dan Brown :wink:

komórki A1 i B1 zawierają to samo co poprzednio a w komórkę C1 wpisujesz:

=ZNAK(JEŻELI(KOD(A3)+B3>122;(KOD(A3)+B3-26);(KOD(A3)+B3)))

połowa sukcesu z+1+a :smiley: ale z-1=’ :frowning: Jeszcze jak byś wytłumaczył co to jest >122 to by było fajnie

U mnie z+1=a, natomiast z-1=y czyli wszystko OK

122 jest to “wartość liczbowa” litery “z” litera “a” ma wartość 97, dlatego w formule występuje liczba 26 (aby po dodaniu 1 do “z” o wartości 122 ootrzymać “a” o wartości 97 należy wykonac działanie 122+1-26