Jak zrobić takie coś? ma ktoś tut

tutaj jest przykład

chodzi mi o zrobienie takiego tła . macie jakiś tut lub ktoś mi opisze jak to zrobić?

i jeszcze czy trudno zrobić tą “kulkę”

mam photoshopa 8 pl

no to masz proste do zrobienia takie tło podziel sobie to na kilka faz:

1. tworzenie zwyklego gradietu - kolory wedle uznania

2. nałożenie tego paska, totez bierzesz narzędzie do prostokatnego zaznaczania i robisz sobie paseczek->nowa warstwa->wypelniasz bialym i ustawiasz na overlay lub taki ktory Ci pasuje

3. ctrl a, fill with pattern - wypelniasz calosc pionowymi pasami na przemian - bialy, przezroczysty. Pozniej dajesz transform i sobie to ksztaltujesz tak jak Ci sie podoba

4.nakladasz tekst

5.nakladasz kulke ot co;]

kulka to zwykly okrag z odpowiednim stylem :wink: pokombinuj jak nie poradzisz sobie to pisz tu ;)tylko wpierw spróbuj nikt za Ciebie sie tego nie nauczy:D pozdro;]

nie za bardzo kapuje o co chodzi Ci z tym “fill with pattern”

i w jaki sposób wugiąć tak te pasy? nie da się zastosowac jakiesoś filtra bo tamto jest bardzo równo zrobione i nie wygląda na robione ręcznie

próbowałem zrobić tą kulkę i nie za bardzo wyszło :confused:

1.tworzysz dokument 15px x 15px - przezroczyste tlo - zaznaczasz polowke i wypelniasz bialym, i dajesz edit ->define pattern ( definuj wzorek )

1. otwierasz document ze swoim topem

2. rysujesz sobie top ( jesli go escze nie masz, dodaejsz gradient style etc ) nastepnie, ctrl + Left mouse button na warstwe z topem ( zaznaczy sie )

3. dodajesz nowa warstwe , edit->fill with pattern ( wypelnij wzorkiem ) wybierasz z listy wzorek ktory utworzyles wczesniej, dajesz Fill/wypelnij. mamy teraz kreskowana powierzchnie

4. dajesz edit, transform - wrap ( jak masz po pl to to jest opcja zaraz nad obrotem o 180’, no i łapiesz za wezel i tak sobie to modyfikujesz jak chcesz i gotowe;] mozesz tez zrobic inaczej po prostu rysujesz elipsę, zaznaczasz ja, odjezdzasz pare px w lewo i usuwasz dzieki czemu mamy tylko taki szerszy obrys, no i kopiujesz warstwe i przesuwasz w lewo/prawo i powstaja nastepne orkegi.

Co do kola to robisz o jak wyzej :wink: jak nie umiesz tego zrobic to napisz tu kolory, rozmiar itd to Ci zrobie maly szkic w ps;]

filter > distort > polar coordinates