Jak zrobić wczytywanie tytułu podstron do pliku index?


(Gerard Marondel) #1

Witam

Jakiego użyć skryptu czy innego pliku, aby do pliku index.php wczytywać title podstrony które są umieszczone w innym katalogu. Piszę bo google indeksując stronę wpisuje w nagłówku właśnie title strony i tak miałem dotychczas, bowiem nazwę strony miałem w pliku index, obecnie ze względów estetyczno-informacyjnych w plikach wszystkich podstron dodałem

z nazwą każdej podstrony i tu problem bo google indeksując stronę główną nie widzi tego z podstrony która jest wczytywana do pliku index.

Proszę o pomoc, spotkałem się ze skryptem na tej stronie ale nie mogę sobie z nim poradzić, bo php nie znam.


(IcyMat) #2

Hmm... ja bym polecał pobierać treść strony na samym początku pliku i np. budowanie podstron na zasadzie tytul||||tresc i późniejsze explodowanie tego i wstawianie w odpowiednich częściach strony odpowiednich zmiennych. Ma to kilka wad (m. in. na podstronach nie da sie wsadzić php z tego co pamiętam), ale działa.


(Gerard Marondel) #3

Ładnie napisałeś IcyMat , lecz poprosiłbym o podanie przykładu, u ciebie na stronie którą masz w podpisie masz tak zrobione i o takie coś mi chodzi.


(IcyMat) #4

(Gerard Marondel) #5

Napisałeś mi:

Tytuł podstrony|ODDZIEL|Lorem ipsum dolor sit amet quam. Proin dapibus, libero odio condimentum velit. Vivamus orci consequat auctor augue nec tortor. Morbi id mollis eu, leo. Sed gravida vitae, vestibulum iaculis. Nam non eros. Maecenas tincidunt. Praesent odio at consectetuer egestas, nunc justo felis non magna. Nulla et ultrices posuere vitae, nunc.

i podałeś skrypt lecz nie pracuje mi to jak powinno chyba ze żle robię, mam na serwerku folder o nazwie page a w nim kilka podstron powiedzmy nazwa_1, nazwa_2 itd, to jest sterowane plikiem w katalogu głównym strony w której się znajduje plik index, a w pliku "sterowniczym' zmienna jest url i adres się wyświetla na taki kształt'

www.mojastrona.pl/index.php?url=nazwa_1

teraz dodałem w pliku htacces przyjazne linki i mam coś takiego:

www.mojastrona.pl/nazwa-1

W kazdej podstronie folderu page dodałe w nagłowku

nazwę strony a z pliku index tego głownego usunąłem ten ,title. i teraz google żle widzi i nazywa stronę, więc muszę to funkcję przywrócić do poprzedniego stanu i w pliku index wpisać lecz za bardzo nie kumam bazy z tym php.


(IcyMat) #6

Przekopiuj ten przykład, który podałem i spróbuj go rozgryźć bo cóż - nie otrzymałem daru tłumaczenia (jak ja coś tłumaczę to ludziom się jeszcze bardziej wszystko plącze xD)

Ewentualnie gdybyś sobie nie poradził podeślij mi na PW swój numer GG/AQQ/mail to może coś pomogę :wink:


(Luknet83) #7

(pain3hp) #8

po co sie tak meczyc i kombinowac?

robisz sobie projekt w htmlu, dzielisz to na polowe aby uzyskac stale czesci i blok treści pozostałosc zapisz np

naglowek.html i stopka.html

kazda podstrona to plik php w ktorym includujesz w/w cześci a we wnętrzu piszesz sobie tresc podstrony

a co do tytułu to w naglowek html wstawiasz zmienną np $page_title i odwoujesz sie do niej w kazdej podstronie php

<?php echo $page_title ?>

a kazda strona php wyglada tak (początek)

<?php 

  $page_title = 'tutaj tytuł strony'; 

  include('naglowek.html'); 


  include('stopka.html'); 

?>

polceam :slight_smile:


(Gerard Marondel) #9

(pain3hp) #10
<?php echo $tytul_strony

tak ma wygladac tytul a kazda podstrona ma miec rozszerzenie .php i na poczatku po <?php wpisz:

<?php    

$tytul_strony = 'tutaj wpisz tytuł';

nie ma opcji aby nie działało

oczywiście index tez musi byc .php


(Gerard Marondel) #11

Strony mają rozszerzenie php, lecz nie działa nie wiem może nie zabardzo to rozumiem lecz w poście powyżej napisałem jak wygląda to na serwerku, podstrony są includowane przez plik sterownik:

<?php

    if (!isset($_REQUEST["url"]))

        $url="glowna";

    else

        $url=$_REQUEST["url"];


    switch ($url)

    {

//Strona glowna //

        case "glowna":

            include ("page/nazwa_1.php");

            break;

        case "o_mnie":

            include ("page/o_mnie.php");

            break; 

        default:

            include ("page/cos_tam.php");

    }

?>

pliki w page są w takiej formie:

Moja strona domowa

| jakaś tresć |

[/code]

więc chcę aby do pliku index został wciągnięty ten napis, a plik index jest powyżej


(Marcin E Pc) #12

Ja bym to zrobił jeszcze inaczej. To w sumie zależy od strony www. Ale może masz jakiś element strony który jest wyświetlany na każdej podstronie? Wtedy w jakimś divie, iframie lub czymś podobnym includujesz treści podstron. Przykład pliku do includowania: