Mam problem, ponieważ jak zmniejszam okno to moje menu składa się, jest w postaci listy. Chcę żeby jak zmniejszam okno przegląrki to były w jednej linii i jak będzie coraz mniejsze to ew. się skalowały. Bo mi się z listy poziomej robi pionowa
Bez JS skalowania nie osiągniesz. Ogólnie pomysł bardzo slaby bo takie menu nie jest usability. Poczytaj o responsive web design, to jest dobry kierunek tworzenia stron dostosowujących się do rozmiaru okna a nawet i typu/rozdzielczości ekranu urządzenia.
Możesz ustawić dla UL width w pikselach na sztywno, ale po aktualizacji menu (dodanie/usunięcie/edycja elementów) możliwe że będziesz musiał zmienić szerokość jeśli będzie zbyt mała. Najlepiej zrobić to w JS obliczyć łączną szerokość dla wszystkich ul li w pikselach i tą sumę ustawić jako szerokość dla ul.
Skoro masz ustawiony kontener na max-width to będzie zawijać. Ustaw kontener na width: 960px i nic nie będzie zawijać. Samo skalowanie pozycji ul>li jest bez sensu. Teraz robi się menu responsywne ktòre liniowe zamienia na pionowe rozwijane.
1.) .menu .posmenu a-> tu dałbym display: inline-block;, to sprawi że masz element blokowy a wymiar będzie łatwiejszy do opanowania, jak dla a dasz display:block; to szerokość dopasuje się do całej szerokości kontenera, opcja inline-block zapewnia szybkie tworzenia z a fajnych przycisków.