Jak zrobić?


(adam9870) #1

Witam!

Jak zrobić taką stronę:

http://republika.pl/yarpo/css2/

chodzi Mi o to, że po bokach jest wolne a po środku zawartość.

Takie coś chyba da się zrobić w XHTML-u, tylko jak :?


(Mk230) #2

Stary to się da zrobić w zmykłym HTML-u i to na luziku :wink:


(adam9870) #3

A mógłbyś powiedzieć jak (na myśli mam kod) :?


(Waldemi) #4

Na stronie tuż pod znacznikiem umieszczasz tabelkę o parametrze width=90% (na przykład, wartość dostosujesz już według własnego uznania, im mniejsza tym węższe bedzie to pole). T tej tabelce umieszczasz całą zawartość strony.


(adam9870) #5

umieszczasz tabelkę o parametrze width=90% (na przykład, wartość dostosujesz już według własnego uznania, im mniejsza tym węższe bedzie to pole). T tej tabelce umieszczasz całą zawartość strony.


(Airborn) #6

(system) #7

|

| Bla,bla |

|


(adam9870) #8

Cygan Mniej/więcej o coś takiego Mi chodziło :slight_smile:

Mógłbyś może zrobić aby było tak:

k9qlso3ad1b5n514.png

Z góry dzięki :wink:


(Airborn) #9

nierob tego na tabelkach, zrob na CSS, bedzie bardziej przejrzyste, latwiej bedzie to zmienic, tylko rysunek na tlo sam bys musial zrobic


(adam9870) #10

Chętnie zrobiłbym to na CSS, ale nie znam CSS'a. Tylko HTML :frowning:

Rysunek na tło mógłbym sam zrobić :wink:


(Airborn) #11

najprosciej jak mozna: poszczegolne fragmenty strony wstaw pomiedzy znacziki takie oto:

tutaj wstaw tekst
[/code]

i teraz pokolei:

top: 150px - to odleglosc od gornej kawedzi ekranu

left: 100px - to odleglosc od lewej krawedzi ekranu

width: 300px - to szerokosc danego elementu

wystarczy tylko ze metada prob i bledow znajdzesz prawidlowe odleglosci


(adam9870) #12

Airborn Mógłbyś dać cały kod strony ?? :wink:


(Airborn) #13

(adam9870) #14

Dzięki Airborn. Tylko jak dla danej tabelki nadać kolor :?

Będę wdzięczny jeżeli znajdziesz chwilkę czasu i napiszesz to w CSS-ie bo z CSS-a jestem zielony :roll:


(Airborn) #15

tutaj mozesz np. wstawic logo

tutaj mozesz powstawiac buttony

tu proponuje wstawic tresc strony


(adam9870) #16

Airborn Wielkie dzięki :slight_smile:

Jak zrobić aby wszystkie te tabelki były wyrównane do boków. Tak jak narysowałem na obrazku ??

Złączono Posta : 15.01.2006 (Nie) 19:30

I jak nadać tym po bokom kolor ?


(Airborn) #17

masz na mysli zeby byly wyrownane do ramek na Twoim rysunku? czy zeby tekst byl wyrownany do lewej strony bo niezrozumialem?

a co do koloru... zworc uwage ze kazda czesc strony ma stworzona swoja klase (meny, logo, tresc) jezeli chcesz zmienic kolor w danej tabelce dodajesz w jej klasie:

background-color:orange;

np.

.menu {

position:absolute;

visibility: visible;

top: 150px;

left: 50px;

width: 100px;

background-color:orange;

mozesz tez pododawac atrybuty dotyczace tekstu dla kazdej klasy z osobna. Jezeli chcesz zdefiniowac jakas wlasnosc dla calej strony to dodaj to poprostu wewnatrz fragmentu stylu dotyczacego BODY np:

BODY {

background-color:orange;

background-image:url(http://www.adres.pl/1.png);

color: #474651;

}

(adam9870) #18

(Airborn) #19

a konczysz tuz przed


(adam9870) #20

Tylko ja nie wiem jak wstawić tą klasę i jak z niej potem korzystać :frowning: