Jak zsynchronizować wszystkie kontakty z kontem Google na telefonie Xiaomi?

Dzień dobry,
mam telefon Xiaomi Redmi Note 3 z polskiej dystrybucji xkom - najnowsza wersja stabilna, bez żadnych modyfikacji. Mam kilkaset kontaktów w książce telefonicznej.
Zauważyłem, że część z tych kontaktów jest zsynchronizowana na:

1. koncie Google
  2. koncie Xiaomi
  3. koncie Google i Xiaomi jednocześnie
  4. nie jest nigdzie zsynchronizowana (chociaż w telefonie jest napisane, że są zsynchronizowane na konice Xiaomi).

Teraz pytanie, co zrobić żeby wszystkie kontakty były zsynchronizowane na koncie Google? W obecnej chwili boję się usuwać jakiekolwiek kontakty bo nawet nie wiem ile z nich wszystkich jest zsynchronizowane, a które nie (i gdzie są zsynchronizowane).

Problem z kontaktami masz, ponieważ zazwyczaj włączenie synchronizacji kontaktów dla Xiaomi i Google jednocześnie nie jest zbyt dobry pomysłem, a szczególnie tak dużej ilości kontaktów.
System ma problem natury, gdzie dany kontakt istniał wcześniej i dzieją się cuda.

Wymusić synchronizację kontaktów z Google możesz tak:
Ustawienia => Inne konta => Google => “Kontakty”.
Ale szczerze to jeżeli wcześniej nie zdołały się zsynchronizować to marna szansa, że się zsynchronizują.

Kontakty zsynchronizowane z Xiaomi sprawdzisz w chmurze Mi Cloud:
https://i.mi.com/
Login i hasło ten sam jest. co w koncie Xiaomi.

Na smartfonie też możesz łatwo sprawdzić, w tym celu:
wejdź w Kontakty => przytrzymaj przycisk menu (po lewej stronie “home”) - wyświetlą się opcje dotyczące kontaktów. Wejdź w ustawienia wyświetlania, a potem “Skonfiguruj listę kontaktów”.
W tym właśnie miejscu będziesz miał wypisane ile kontaktów jest:

• wszystkich
  • ile na koncie Xiaomi
  • ile na koncie Google
  • itd. itp.
    Możesz również tam wskazać z jakiego źródła kontakty mają być widoczne.

Zanim będziesz mieszał w kontaktach to na twoim miejscu wyeksportowałbym je do pliku VCF:
Robisz tak jak poprzednio tylko wybierasz “Wczytywanie/kopiowanie kontaktów”, a następnie “Kopiuj na nośnik” - w tym momencie powinno zapisać kontakty do pliku 00001.vcf, który można w razie czegoś importować przywracając wszystko. (oczywiście jeżeli chcesz wszystkie do pliku zapisać to we wcześniejszym kroku dotyczącym ich wyświetlania musisz mieć zaznaczone “Wszystkie kontakty”)

Po zapisaniu kontaktów do pliku zobacz, czy ich ilość się zgadza.
Plik jest formie jawnej w pamięci wewnętrznej (główny folder) - możesz go otworzyć w dowolnej aplikacji obsługującej format vCard.

Jeżeli plik zawiera komplet kontaktów to:
a) wyłącz synchronizację kontaktów z chmurą xiaomi
(Ustawienia => Konto Xiaomi => Chmura Xiaomi => Kontakty przestaw na “Wyłączone”)
b) wywal kontakty z konta Xiaomi
(możesz to zrobić z poziomu Mi Cloud: https://i.mi.com/)
c) wywal kontakty z konta Google
d) wywal kontakty z “Kontaktów” na telefonie (jakkolwiek to brzmi) - ma być “pusto”
(pamiętaj, że masz je w pliku vCard)
e) Wejdź na: https://contacts.google.com/ , zaloguj się i wybierz “Więcej” => “Importuj” => zaznacz plik 00001.vcf w którym masz swoje kontakty.
Teraz tylko włącz synchronizację kontaktów Google na telefonie i po jakimś czasie powinny się pojawić na urządzeniu.
Miej aktywną tylko jedną usługę synchronizującą kontakty (w twoim przypadku Google), aby uniknąć takich problemów na przyszłość.
Podczas dodawania nowych kontaktów miejsce zapisu wskazuj Google.

1 polubienie