Sprawdź w biosie czy możesz dać karcie więcej pamięci.
everything is fine ale w biosie nie mam takiej opcji chyba ze nie wiem gdzie szukac
musi być opcja przydzielania
graphic adapter
advanced/chipsed
w sumie to bez sensu
kto gra na laptopie? i na i3? :o
przecież to bezsens
nawet jak gra ruszy, w dynamicznych scenach klęska jak w 1939 albo na euro 2012
w sumie w 1939 i w euro 2012 też coś ruszyło a i tak było jak każdy wie
z tym,że mobilizacja w 1939 poszła niebo lepiej
Jak powiedział Szpaku Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma:D
To jest opcja przenośna przeciw nudom.
Wracając do Biosa jestem pewien ze nie ma zadnych advanced settings lub cos do Kart graficznych… mam insyde h20 wersje prawdopodobnie 3.5…
Wszystko w menu configuration jest na bazie enable/disable… chyba ze cos musi byc enable zeby uruchomic pozostale opcje
Po pierwsze - to jest laptop niskobudżetowy, przeznaczony jest do internetu, Office, filmów i muzyki. Gry to jedynie jakieś starsze, mniej wymagające, właśnie z racji zintegrowanej karty graficznej.
Po drugie - kolega kulawy67x ma blade pojęcie o tym, czego można dokonać na laptopie (spójrz na mój podpis, spójrz na swoje zdanie, spójrz jeszcze raz na mój podpis i powiedz to, wiedząc jednocześnie, że gram w najnowsze tytuły na średnich / wysokich detalach). Nawet na procesorze Core i3 można dużo zdziałać, ale do tego musi być jeszcze odpowiednia karta graficzna, a tej tutaj niestety brakuje.
Do igrek-a - dziwne to trochę, że na niskich Ci się tnie, może to przez procesor, bo karta graficzna jest zbliżona do mojej w osiągach na notebookcheck.pl, chociaż tak w 100% tej stronie też bym nie wierzył, bo czasem pokazuje ona, że gra nie odpali albo będzie ścinała, a jest inaczej, wystarczy zmniejszyć nieco rozdzielczość.
A co jeszcze do BIOS-u, w laptopach jest on często okrojony, a jeśli nie ma technologii np. nVidia Optimus, to ustawień dotyczących pamięci w nim nie znajdziesz, możesz poszukać w samym Windowsie w panelu sterowania karty Intela, tam coś powinno być.
A to, co wyświetliło Ci, że masz ponad 1,5 GB pamięci w karcie graficznej, to wartość dynamiczna, przydzielana z pamięci RAM komputera.
sam sobie zaprzeczasz Hitm3n
masz całkiem inny laptop niż orange7 z inną,lepszą i bardziej wydajną konfiguracją sprzętową
grając na laptopie, co w tym przypadku musi się odbywać w niskich rozdzielczościach, część obliczeń związanych wyświetlaniem grafiki przejmuje na siebie właśnie procesor
dzieje się tak tylko w niskich rozdzielczościach do 1024x768 , możesz sobie pogoglować żeby potwierdzić to co napisałem
ty masz znacznie lepszy procesor, więc gra idzie lepiej
właśnie stąd wynika różnica w płynności gier
zresztą ludzieeeeeeee kto gra na laptopie? - chociaż można w np. w mahjonga albo pasjansa
lecz jak było powiedziane “jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma” wersja przenośna
to laptop do biura i internetu,oglądania filmów a wy chcecie z niego zrobić maszynę do gier?
Dlatego mówię na przyszłość nigdy nie kupuj do gier laptopa kiedy widzisz, że karta graficzna to Intel HD Graphics.
kulawy67x, ja mam aktualnie i3, radeona mobility 5650 i powiem ci znośnie jest Co prawda 1600x900 nie uciągnie we wszystkim. Ale 1280x720 da się grać, nawet w gta4. Niestety muszę wiatrak w jego przypadku ustawić bo po chwili gry lap ma taką temperaturę że mam pokaz slajdów
Nikt nie każe ci grać na lapie, ale pieca ze sobą nie będziesz nosił (+ oc monitor i klawiatura)
orange7 ,
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
sam piszesz drobok,że się karta grzeje
skaraca to znacznie jej żywotność, co jest chyba dla każdego oczywiste
jest jak mówisz, chwilę pograsz dopóki się karta nie zagrzeje, potem kicha
starsze gry i może owszem,pójdą znośnie, ale nie po to wywalam jakieś 2000zł (tak zakładam) żebym odpalił starego FarCry
a orange7 żadna nowsza gra nie odpali w tej konfiguracji sprzętowej
może źle się wyraziłem, odpalić i może odpali,ale jak mam mieć 10-15 fps to jaki jest sens odpalać grę?
ludzieeeeee, kto gra na laptopie ? :o
Kulawy coś się tego procesora I3 czepił? bardzo dobry wydajny 2 rdzeniowy procesor, dorównuje a nie raz przebija 965 BE Phenoma z 4 rdzeniami.
p.s Kulawy, przestać juz z tym nudnym pytaniem bo żałosne się to robi.
W żadnym wypadku nie pisze ze to komp do grania… mam stacjonarnego z i7 8gb ram i Geforcem.
Po prostu bedac na dzialce chciałem odpalić jakas gierke. Laptop zwykle uzywam do pracy… net, wordy czasem muzyka albo filmy do tego wystarczy.
czemu ty się tak boshi denerwujesz co? i o co?
wyobraź sobie,że wiem ile rdzeni na i3.i wiem też ,że jest to najsłabszy procesor z serii “i”,czym Ameryki nie odkrywam
pytał orange7 jak by tu nieco wydajność poprawić,żeby mu gierka szła lepiej ale choć spisaliśmy 2 strony i tak nic nie wymyśliliśmy i nie wymyślimy
ten model jest do biura,internetu,myzyczki i filmów i innych takich pierdołków, grać się nie da w żaden sposób znośnie, chyba,że w starsze tytuły i już
a o wydajności procesorów możemy podyskutować boshi, mam niejaką wiedzę chcoć na pewno nie tak bogatą jak twoja na ten temat
i żeby okazać dobrą wolę nie zakończę głupim pytaniem
Bo to pytanie jest żenujące już?
Akurat I3-2120 jest jednym z mocnych procesorów i do gier nadaje się jak najbardziej. Tutaj nie tyle problemem jest procesor co zintegrowana grafika, dlatego faktycznie w nowe tytuly na tym się nie pogra.
Hej,
To jest po prostu karta do zastosowań stricte biurowych i nic więcej. Zatem nie potrzeba jej większej ilości pamięci. Do zastosowań rozrywkowych są inne produkty przeznaczone dla graczy.
Nie, nie da zupełnie nic.
W BIOS’ie w niektóre opcje da się kliknąć i pojawia się dodatkowe menu - może i tutaj jest podobnie. Aczkolwiek prawdą jest, że w wielu przypadkach na próżno w laptopach szukać takich opcji…
Tak się składa, że ja na przykład czasami gram - niekoniecznie w gry instalowane z systemem. The Settlers 5, Call Of Duty 5, Need For Speed Carbon chodzą na mojej słabej konstrukcji bezproblemowo. A swoją drogą kolega słyszał o pojęciu Desktop Replacement (DRM)?
Pozdrawiam,
Dimatheus
boshi intelowski i3 jest procesorem słabym i tyle
jak jest taki dobry, to czemu masz i5 2600K? mogłeś kupić i3 i kasy zaoszczędzić
pytanie nie jest żenujące, tylko ty tak twierdzisz…jest jakie jest choć przyznam,że może być denerwujące
a jeżeli chcemy sobie pogadać o wydajności procesorów, to może umówmy się czy gadamy o desktopowych czy mobilnych?
bo porównywanie desktopowych i mobilnych modeli uważam za bezsens…z tym,że nazwy są bardzo podobne i jest to często celowa zmyła :o
Czemu 2500k? bo jest lepszy od i3 oraz ma możliwość kręcenia mocnego. Skoro miałem pewną ilość kwoty przeznaczoną na zakup to ją wykorzystałem w 100 % a nie w 80.
Twierdzisz, że jest słaby? na jakiej podstawie? oczywiście mowa o 2100-2120. Jeden z wielu bechmarków.
http://www.frazpc.pl/artykuly/886931,IN … DOBRE.html
Dlaczego I3 jest w prawie każdej grze szybsze? to tylko 2 rdzenie przecież, Phenom ma aż 4:O, tak więc powiedz mi jaki dla ciebie to dobry procesor w cenie I3?
Procesory czy to do zastosowań deskopowych czy wsadzane jako mobilne, są te same, a to, że ktoś inaczej nazwę sobie przeczyta to już jego problem.
procesory desktop i mobile nie są takie same.
wiele straciłeś u mnie tym stwierdzeniem boshi.
różni je TDP, co ma zasadniczy wpływ na wydajność procesora.desktop jest zawsze wydajniejszy i taka dyskusja jest właściwie bez sesnsu
właściwie nie używam już athlonów, więc porównanie niewiele dla mnie wnosi i tu sytuacja niestety,w najbliższym czasie nie ulegnie zmianie
o wiele ciekawsze byłoby porównanie powiedzmy i3 vs e8200
chyba e8200 byłby trochę lepszy.dla jasności dodam,że nie boję się korzystać z rynku wtórnego części komputerowych.
lecz idąc Twoim sposobem myślenia powiem ci,że mam w domu jeden komputer na którym zainstalowany jest e6300 na abicie IP35
zrobiłem mu lapping i bsel moda na 1333Mhz oraz podkręciłem na 3,3 ghz (trzeba mieć dobrą pamięć, bo płyta nie puszcza async,idą tam KVR800D2N5K2/4Gx2)
ale w testach ten procek,przy niewielkim nakładzie pracy i środków robi tyle co niepodkręcony e8200,a te nakłady są naprawdę symboliczne
znacznie taniej mogę więc mieć tak samo wydajną,lub tylko tyci tyci gorszą platformę jak ta na i3.co innego już i5 czy i7.tutaj porównania nie ma.ale nie ma co wpadać w zachyt nad i3
bardziej by mnie interesował ten Twój radeon w podpisie do gtx460 1gb,bo się noszę z zamiarem zmiany i nie wiem co wybrać
6870 jest wydajniejszy o jakieś 15 % , mniejszy pobór prądu, cena podobna, brak możliwośći OC większego. 470GTX jest jego konkurentem
w takim razie pójdę w nV 570 albo równorzędnego radeona