Jaką antene do wzmocnienia odbierania sygnału neta

Witam.:slight_smile:

Mam lekki problem… na osiedlu na którym mieszkam obecnie została założona przez radnego coś w stylu sieci (internetu bezprzewodowego) z którego mogą korzystać mieszkańcy osiedla… Mam laptopa ( Samsung r560) i u mnie wykrywa tą sieć ale sygnał jest bardzo słaby :frowning: a wiem, że jest coś takiego jak anteny które wzmacniają go. Tylko kompletnie nie wiem na jakiej to zasadzie działa, znaczy to że wzmacnia i net o wiele lepiej chodzi to wiem, ale za pomocą czego bądź gdzie podłącza się tą antenę do laptopa? czy jest to przekazywane za pomocą jakiegoś transmitera?

i jeszcze jak byście mogli mi podać jakieś pozycje warte uwagi to już bym był w niebo wzięty i bardzo wdzięczny.

Dzięki z góry.

pzdr.

niech ktoś poradzi :frowning:

sama antena nie wystarczy. Musi być ona podłączona odpowiednim kablem (koncentrykiem) do urządzenia które sygnał odbierze.

Zależnie od tego ile chcesz mieć swobody, można zrobić to na kilka sposobów.

1 antena w takim miejscu aby odbierała jak najsilniejszy sygnał, kabelkiem do karty wifi w laptopie (takiej na usb z wyjściem na zewnętrzną antenę)

2 antena j.w. podłączona do urządzenia (apclient) które odbiera i skrętką (kablem lan) do laptopa

3 antena j.w podłączona do apclient, zaś to urządzenie podpięte lanem do kolejnego identycznego które rozsyła sygnał po twoim domu, wtedy masz pełna swobodę i laptop nie musi być podłączony do żadnych kabli.