Mam lekki problem… na osiedlu na którym mieszkam obecnie została założona przez radnego coś w stylu sieci (internetu bezprzewodowego) z którego mogą korzystać mieszkańcy osiedla… Mam laptopa ( Samsung r560) i u mnie wykrywa tą sieć ale sygnał jest bardzo słaby a wiem, że jest coś takiego jak anteny które wzmacniają go. Tylko kompletnie nie wiem na jakiej to zasadzie działa, znaczy to że wzmacnia i net o wiele lepiej chodzi to wiem, ale za pomocą czego bądź gdzie podłącza się tą antenę do laptopa? czy jest to przekazywane za pomocą jakiegoś transmitera?
i jeszcze jak byście mogli mi podać jakieś pozycje warte uwagi to już bym był w niebo wzięty i bardzo wdzięczny.
sama antena nie wystarczy. Musi być ona podłączona odpowiednim kablem (koncentrykiem) do urządzenia które sygnał odbierze.
Zależnie od tego ile chcesz mieć swobody, można zrobić to na kilka sposobów.
1 antena w takim miejscu aby odbierała jak najsilniejszy sygnał, kabelkiem do karty wifi w laptopie (takiej na usb z wyjściem na zewnętrzną antenę)
2 antena j.w. podłączona do urządzenia (apclient) które odbiera i skrętką (kablem lan) do laptopa
3 antena j.w podłączona do apclient, zaś to urządzenie podpięte lanem do kolejnego identycznego które rozsyła sygnał po twoim domu, wtedy masz pełna swobodę i laptop nie musi być podłączony do żadnych kabli.