Jaka antenka WiFI do routera TP-Link TD-W8901G?

Witam!

W domu kolegi pracuje router WiFi: taki:

http://allegro.pl/item885464023_tp_link … a_d2d.html

oraz karta WiFi LG1100P (zabytek :D) 11 Mbp/s max :slight_smile:

zasięg utrzymuje się na poziomie 50/60%, a czasami spada do 20% (zależnie od otwartych drzwi i tak dalej).

chcę kupić dwie sztuki tej antenki:

http://allegro.pl/item919807360_antena_ … ak115.html

czy będzie ona dobra? Czy złacze RP-SMA występuje w tym routerze?

I jeszcze pytanie jakie złacze występuje w routerze dLink G 624T

proszę o odpowiedzi tych co w temacie :slight_smile:

Oba routery mają złącze anteny zewnętrznej RP-SMA, czyli takie jak antena, którą przedstawiłeś.

Oryginalna ma 5dBi, ta którą chcesz kupić 12dBi (podobno). Teoretycznie powinna pomóc ale nikt Ci tego nie zagwarantuje.

Poza tematem to zwróć uwagę na sprzedającego. Ja na pewno nic bym u niego nie kupił.

Witam

http://www.tp-link.com/products/product … =TD-W8901G

Max wireless transmit power: 17dBm

Antenna power: 3dBi

Czyli łącznie 100 mW tyle ile przewiduje max. Polskie prawo.

Sądze tak jak przedmówca, że antena niewiele daa może i pogorszy sprawę.

Powiedz jak wygląda sprawa przeszkód i odległości miedzy tymi urządzeniami oraz czy zasyfiony jest eter ?

Pozdrawiam

sprawa wygląda tak że jakieś 8 metrów, przez 3 grube ściany, i jeszcze różnica wysokości o jakieś 80cm.

Eter nie zasyfiony, żadnej innej sieci. Ale sygnał waha się raz jest 60 procent potem spada do 20, i zrywa, potem znów. Z resztą zrywania jako takiego nie widać, tylko np. Gadu Radio się rozłącza etc… myślałem że te antenki to co najmniej 2 razy pomogą, i sygnał będzie lux…

no dobrze ale dla mnie 8 metrów to za mało z resztą kolega mieszka na wsi, zdala od innych, i tak nikt się nie podłączy.

dlaczego pogorszy?

dlaczego? chodzi o komentarze?

Jeszcze warto by spróbować ustawić w miarę niskie wartości szybkości transmisji na urządzeniach, bo jak skaczę niefortunnie sygnał to są negocjowane szybkości co negatywnie wpływa na jakość połączenia.

Pozdrawiam

na routerze jest b/g ustawione, a karta jest tylko B.

nie mówiłem o standardzie ale o konkretnej szybkości połączenia.

czyli ze konkretnie ustawić np. na 1 Mbp/s (bo więcej mi nie trzeba)

jak potrzebujesz 1Mbps przepustowości(przepływności) to w sieci 802.11b musisz 2Mbps ustawić ;]

Jeżeli chodzi o 1 Mbps przepustowości efektywnej to chyba należało by ustawić 5,5 Mbps :slight_smile:

Pozdrawiam

mm czyli 5,5Mbps ustawić?

chodzi o to ze neo 1Mbp/s jest dzielone na 2 komputery przez router (jeden na LAN) a drugi na WiFi, a odbiorcą jest karta WiFi LG 1100P :slight_smile: z Windows XP, karta max przepustowość 11Mbp/s.

Czyli te 5,5 ustawic w routerze czy w ustawieniach karty? (skompo tutaj z ustawieniami)

raczej na karcie bo na routerze chyba nie ma takiej możliwości.

właśnie odwrotnie :slight_smile: chyba w przypadku tego routera.

No nic zamówiłem te antenki, dwie sztuki jedną dla routera drugą do karty, ciekawe czy coś pomoże z zasięgiem.

ort.

Trzymam kciuki.

:slight_smile:

PS zdaj relacje po zamontowaniu.

przepraszam przeglądarka mi sprawdza błędy ale istnieje wyraz jako pomorze i pomoże :), ach ta ortografia.

Relacje zdam.

Dzięki.