Do wyboru jest dużo.
Onet, interia, o2, wp, gmail, outlook.
Która jest najlepsza?
gmail
Protonmail
Gmail ma jedną wadę: jest “ciężki” integracja ze wszystkimi usługami chrome swoje robi. O2 i wp nie ma różnicy.
Sprawdź gmail, yandex, post.cz (seznam.cz).
Gmail
Prontomail wersja przeglądarkowa https://protonmail.com/pl/
Rejestruje się i korzysta z darmowej propozycji.
nie bierz polskich. te skrzynki nadaja sie tylko do smieciowych stron, bo kazde polskie gowno wysyla mnostwo reklam. tylko outlook, gmail lub yandex
gmail- ma najmniej reklam. Najgorsze pod względem reklam onet i interia. Może być jeszcze outlook…
GMail, bo jest najbezpieczniejszy. Płaci się za to prywatnością, więc jeśli na tym zależy Ci bardziej niż na bezpieczeństwie, wybierz Protona. Albo szyfruj.
Możesz rozwinąć tę myśl?
Artykuł może się przydać @tomcio886, bo zwraca uwagę na kilka ciekawych czynników (poza mieszaniem bezpieczeństwa ze stabilnością), np. rozbudowany filtr antyspamowy, czy antywirusowy (bo do tego sprowadza się większość argumentów), ale traktowanie tokenów u2f jako koronny argument już nie do końca. Jeśli ktoś potrzebuje takiego bezpieczeństwa poczty, to nie wybiera gmail (ciekaw jestem ilu mają klientów niebiznesowych korzystających z tego rozwiązania). Takie zabezpieczenia stosuje się raczej na firmowych skrzynkach.
Sam podstawowy adres (do załatwiania oficjalnych spraw) mam założony na gmail, ale mnie bardziej przekonała popularność tego rozwiązania (nie muszę nikomu literować gdzie mam pocztę ), filtr antyspamowy to miły dodatek, ale ten akurat by mi się przydał na skrzynkach z pocztą, do której niekoniecznie chcę, aby Google miało wgląd
ps.
Żeby nie zrobił się całkowity offtop, to odradzę autorowi polskie skrzynki pokroju o2, wp itp. bo często mają problemy z obsługą klientów poczty, zdarza się, że serwery padają, nie wspominając o wpadkach jak brak szyfrowania przy połączeniu webmail, a spam tam się nie zdarza, tylko jest codziennością i to w dodatku serwowaną przez usługodawcę
Dla mnie, jeśli poczta nie oferuje U2F, nadaje się wyłącznie do trzymania mało istotnej poczty.
- Użytkownik jest świadomy i zgadza się, że wprowadzone informacje, dane, treści i materiały mogą być widoczne w Serwisie, sieci Internet i innych mediach.
- Użytkownik wyraża zgodę na wykorzystywanie wprowadzonych informacji, danych, treści i materiałów w celu realizacji usług oraz w celach marketingowych, informacyjnych, statystycznych i publikacji w Serwisie, sieci Internet oraz innych mediach. Użytkownik oświadcza, że nie naruszy to obowiązujących przepisów ani praw osób trzecich, i że Użytkownik posiada wymagane uprawnienia i zgody w tym zakresie.
- Użytkownik udziela Administratorowi bezterminowej i nieodpłatnej licencji na korzystanie, utrwalanie i zwielokrotnianie dowolną techniką wprowadzonych informacji, danych, treści i materiałów w celu realizacji usług oraz w celach marketingowych, informacyjnych, statystycznych i publikacji w Serwisie, sieci Internet oraz innych mediach. Użytkownik oświadcza, że nie naruszy to obowiązujących przepisów ani praw osób trzecich, i że Użytkownik posiada wymagane uprawnienia i zgody w tym zakresie.
- Administrator może zablokować lub usunąć konto Użytkownika, w przypadku, gdy Użytkownik nie logował się do Serwisu przez okres 6 miesięcy.
- Administrator nie odpowiada za skutki upublicznienia wprowadzonych przez Użytkownika informacji, danych, treści i materiałów.
Kilka punktów z regulaminu serwisu, który polecasz: średnio przekonujące do korzystania z tej poczty
Oczywiście, każdy wybiera wedle swoich kryteriów.
Tylko że ten regulamin brzmi jak dla forum publicznego, a nie prywatnej poczty.