Witam. Przymierzam się do kupna drukarki atramentowej i stawiam na 2 firmy: HP lub Epson. Miałem do czynienia z Epsonem i drukowała ładnie, no i zamienne atramenty są wmiarę tanie (choć nie największej pojemności), czarny koło 20zł, kolorowy koło 40zł.
A którą drukarkę Wy byście polecili?? Cena max 400 zł.
ja mam drukarke hp 4200 od ok. dwóch lat ale tylko i wyłącznie do zastosowań domowych. Jestem z niej bardzo zadowolony a napełniacze można dostać czarne po 30-50zł. kolore 40-70. Ja poleciłbym hp
do epsonów masz tańsze orginalne zasobniki ale jak walnie głowica to cała drukarka do wymiany ceny tuszów do HP jest wysoki ponieważ głowice są wymieniane razem z tuszem więc się nie “starzeją” jak ma to miejsce w Epsonach ale jest jedna zasadnicza różnica w HP (prawie wszystkie modele) są droższe w eksploatacji tzn. koszty druku i papieru(jeśli korzystasz z orginalnego ) są wyższe ale czasami te różnice daje się odczuć dopiero przy druku zdjęć(których samemu się nie opłaca drukować bo u fotografa taniej jest)
ma lepszą jakość wydruku ale ceny nieco wyższe sprawa tylko i wyłącznie finansów i oczekiwań więc hubert222 powiedz na co stawiasz na jakość czy na oszczędność ??
powiem tak jesli drukujesz czesto i sporo kup epsona , druk jest ładniejszy i tanszy jest koszt wydruku minus epsona to na stałe zamontowana głowica .Do epsona orginały i zestawy do nabijania . HP ma dobre to ze głowice wymieniasz przy kazdej wymianie tuszu (orginalnego )
. Hp posiada orginały ( cena od 90 - 110) zamieniki np. drekker (cena mniej wiecej ta sama jednak jest ich 80 % wiecej ) oraz zestawy do napełniania (ez drekker lub incTec < mniej wiecej na 3-4 napełnien cena ok 50 złotych )
zalezy tez ile bedziesz drukował w kolorze jesli duzo to warto pomyslec o
drukarce canon IP 3000 . ma ona kazdy kolor osobno i napełnia sie tylko to co sie skonczyło , a nie wszystko
ps. pamietaj ze wieksze prawdopodobienstwo kupna tuszy "od reki " do hp a nie do epsona ps. 2 mowiac o hp to miałem na mysli modele 3845 lub 5740 ps.3 jesli drukujesz tylko w czeni to najlepszym zakupem(oraz najbardziej ekonomicznym) to kupno monochromatycznej(czarno-białej) laserowki np Samsung 1520 lub 1710 (kosztuje ok 470 PLN)
Ja mam epsona c42 i jestem zadowolony miałem juz troszke kłopotów ale mam ja ponad 2lata tania w ekspoatacji kupuje tusze na allegro po 10zł 20zł i super wydruk mi styka ale HP tez dobra