Witam. Chcę zacząć przygodę z linuksem. Jakiego wybrać ? ( pewnie polecicie ubuntu, ale jaką odmianę ?). Co będzie mi potrzebne do odpalenia neostrady oraz Starcraft: Brood War oraz Warcraft3:TFT ? Czy muszę pobierać jakieś sterowniki ? Mój konfig to:
AMD Sempron 3200+
2x512DDR Ram
MSI K8N NEO3 na nVidia nForce4-4x
7300GT
Czy może ktoś rozpisać drzewko co mam zainstalować po kolei, aby cieszyć się graniem w SC:BW/Wc3:TFT na linuksie ?
U mnie na Ubuntu ( tak właściwie na Linux Mint), Warcraft 3 pod wine śmiga aż miło
Do neo służy ubuneo.
Sterowniki do karty gfx instaluje się programem Envy.
A do gier będziesz potrzebował wine i cenega.
Jako że zaczynasz przygodę z Linux’em, polecam Tobie właśnie Mint’a, gdyż w porównaniu z Ubuntu nie będziesz musiał tracić czasu na znalezienie i instalację niektórych przydatnych rzeczy, a co czasem bywa kłopotliwe. Właśnie z lenistwa wybrałem Mint’a i nie żałuję wyboru.
Czy w Ubuntu/Mint jest od razu wine ? Czy to prawda, że do Wine trzeba instalować jakąś nakładkę graficzną ? Co muszę obecnie pobrać i zgrać sobie na CD, żeby po instalacji doinstalować to co potrzeba z płytki ? Bo chcę zrobić to na świeżo sformatowanym dysku.
Nie wiem jak jest z tą dystrybucją, ale powina mieć wszystko co potrzebne w repozytoriach. A na wine nie trzeba instalować żadnych nakładek, lecz może zainstalować wine door. Dzięki temu czyta więcej gier. Jak bym Ci nie polecał tej dystrybucji. Moim zdanie już mandriva jest od tego lepsza. Gry będziesz musiał oddzielnie doinstalować np stąd http://strefamandrivy.pl/?d=gry&redses= . Instalacja neo jest troche kłopotliwa. Musisz pobrać sterownik i kilka rpmów.
Jeśli chodzi o wine, to podstawowa, darmowa wersja może nie poradzić sobie z niektórymi grami. Istnieje komercyjna, płatna Cedega będąca rozszerzeniem wine. Lista obsługiwanych przez nią gier jest tu: http://games.cedega.com/gamesdb/
Możecie się ze mną nie zgodzić, ale według mnie na gry (zwłaszcza tak wymagające) najlepiej zostawić sobie na drugiej partycji windowsa. Z uruchamianiem gier w wine jest sporo problemów, nie zawsze działają, czasem bez dźwięku albo bardzo powoli.
Neostradę na modemach Sagem i Speedtouch najłatwiej odpalić w Ubuntu przy użyciu ubuneo, wystarczy pobrać dwa pakiety i można to zrobić w kilka minut.