Jeżeli router stoi obok komputera to opóźnienie musi być gdzieś w innym miejscu. Ja mam router pod stropem po przekątnej około 4 metry i na drodze router->komputer jest 2-3 milisekundy straty. Zwykły sprzęt, nie żaden drogi.
Jak zalogujesz się do routera INEI do panelu to może znajdziesz tam test prędkości i ping. Wtedy przekonasz się ile jest tak naprawdę na routerze i będziesz wiedział ile tracisz po drodze do komputera/konsoli.
Co do kategorii kabla, może być tak, że np z modemu do routera bedzie ethernet kat 6 a z routera do konsoli ethernet kat 8? Czy musi być taka sama kategoria (np. z modemu do routera ethernet kat 6 i z routera do konsoli tak samo)? Jak to wygląda?
W twoim przypadku nie ma znaczenie czy kupisz 3 m patchcord kat. 5e czy 6, każdy, który będzie prawidłowo zrobiony zestawi gigabitowe połączenie. Kable kat. 7 to inna bajka, 8 to pieśń przyszłości.
Czyli w moim przypadku to bez znaczenia czy połączę modem z routerem kablem kat 5e i router z konsolą kablem kat 7 czy dwoma kablami tej samej kat.? I tak zarówno w jednym (różne kat) jak i drugim (te same kat) przypadku zestawi się na max 1Gb/s? Dobrze to rozumiem?
Zadzwoń na infolinię, powiedz że masz problem z siecią domową i chcesz wiedzieć jaki PING jest na routerze żeby określić gdzie są straty, czyli poproś o przeprowadzenie testu przez technika.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jeżeli dostałes z routerem krótki oryginalny kabel LAN do podłączenia komputera to na nim przetestuj. Zazwyczaj dodają takie fabryczne metrowe kabelki
Sprawdziłem na kablu kat 5 i na lapku ping 22 ms predkość prawie 300 Mb/s. Na konsoli nie sprawdzę, bo muszę kupić dłuższy kabel ale na kablu kat 6 będzie zapewne tak samo. Jak kupię kabel i zrobię test to dam znać
Oki Panowie, podłączyłem konsolę kablem kat 6. Predkości mam dobre (okolice 300 Mb/s) tylko nie wiem czy ping jest ok, 43 ms. Co o tym sądzicie? Gdzieś czytałem, że ping jest taki, ponieważ serwer Microsoftu (xbox) jest w USA i np. w USA mają zdecydowanie mniejsze pingi jak się łaczą z serwerem M$ (nawet poniżej 10 ms). No i drugie pytanie czy 43 ms na światłowód 300 Mb/s to mało czy dużo? Bedą lagi w grach?
Jeżeli pingujesz serwer w USA, to 43 ms to dobry ping (choć myślę że XBOX ma serwer gdzieś bliżej w Europie). Często serwery USA mają ponad 120ms. Jak narzędzie, którym pingujesz podaje Ci IP serwera to wklej go tutaj, powiem Ci ile jest ode mnie z domu oraz pracy, gdzie mamy korpo łącze.
Zrób ping jakiegoś bliskiego serwera, to przekonasz się co potrafi Twoje łącze np
Logo Windows + r → wpisz cmd → w czarnym oknie napisz ping 8.8.8.8 → Enter
Pinguję xboxem i niestety nie mogę wpisać serwera, jedynie można spekulować że xbox łączy się z serwerem usa lub eu ale tego sprawdzić się nie da niestety. Dzisiaj zrobię na lapku po kablu test tego serwera co podałeś i zdam relację
Jest jeszcze kwestia gry. Każde studio tworzące gry będzie miało swoje serwery w najprzeróżniejszych lokalizacjach. Zazwyczaj właśnie z podziałem na regiony. Ping, który raportuje system w XBOX może nie mieć nic wspólnego z pingiem w grze.