Witam mam zamar kupić Dysk SSD http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/ ale nie wiem czy nie wymienić przy okazji HDD bo mój dysk ma przepracowane 8765 godzin i ilosc właczen i wyłaczeń 889 i czy to duzo i czy warto go wymieniac ? chodzi dobrze a w programie CrystalDiskInfo pokazuje jego stan jako dobry a temperatury to 30-35c
Możesz nam pokazać smart test dysku?
Jedne przepracowane mają 5k godzin i padają, a drugie 40k i śmigają.
Niech pracuje dalej - jest OK - przeznaczysz go na drugi dysk.
Moje dwa mniejsze dyski (200 GB Seagate oraz WD 320 GB) dobijają powoli do 20.000 godzin więc nie pękaj, choć bierz poprawkę na to że stare dyski były jednak żywotniejsze…
Wymienisz jak pojawią się BAD`y. Co prawda niektórzy “eksperci” doradzają, “na smietnik”, jak pojawią się relokowane sektory, ale nie znajdują argumentów na to że mój Seagate działa na 4 relokowanych sektorach od ponad 3 lat i kolejnych nie przybywa…
Zrób jak już ktoś poradził, sys, progsy i wymagające szybkiego wczytywania gry na SSD a na HDD cała reszta (multimedia, gry, czy też cache).
Bo… może ich w ogóle nie ma, tylko to błąd odczytu? lub jego firmware.
,I jedna jaskółka wiosny nie czyni, - chyba znasz to powiedzenie? to, że u Ciebie dysk działa, to nic nie znaczy? Każdy przypadek na Forum jest rozpatrywany indywidualnie przez userów, którzy to sprawdzają, więc, wybacz i NIE obrażaj innych takimi sformułowaniami NIE popartymi żadnymi argumentami. Wybacz, dzieciak z Ciebie i tyle.
Ok dzięki
Ja mam swój dysk 4 lata ma relokowane sektrory od ok. 2 lat do dziś dalej działa bez problemów ma już przepracowane 14 k godzin. Także relkowane sektory to nic złego nic jeszcze przez to nie utraciłem.
To o niczym nie świadczy, może to być błąd odczytu smart lub firmware dysku.
Problem z reguły jest wtedy gdy są już wpisy w pozycji 5, C4,C5 i C6 i są objawy prawdopodobne uszkodzenia dysku.
I każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie i użytkownik sam decyduje co robić.
JNJN są reloki potwierdzone kilkoma progsami i dogłębnym skanem. Dodatkowo przy bardzo intensywnym mieleniu dysk potrafił zwiesić system lub wywalić blue screena (rzadko ale jednak) ale to wyłącznie gdy pracował jako systemowy, teraz robi za śmietnik (cache, folder download itp:) i jeszcze anie razu nie spowodował wcześniejszych Oczywiście reguły nie ma ale w przypadku pojawienia się relokowanych sektorów należy obserwować ten parametr jak i inne powiązane, jeśli nie ma kolejnych gwałtownych przyrostów to według mnie nie ma czego się obawiać (zaobserwowane na większej liczbie dysków niż mój). A to że backup ważnych danych trzeba mieć zawsze to przecież “oczywista oczywistość”.