Mój procek to: Intel Celeron pentium IV 2.400 MHz BOX.Nic nie podkręcany.Temperatura jego z otwartym netem(mozilla firefox)ma 45 stopni, gdzy mam trochę programów otwartych to z 50 stopni, a gdy robie filmik w Nero Vision to 60 stopni :o .A to wszystko na BOX’owym wentylatorze intela.Czy temperatury nie są za wysokie jak mna ten wiatrak i procesor???Ile by mógł ten procesor max. wytrzymać???
Złączono Posta: 22.07.2007 (Nie) 8:45
dodam że jeżeli otworzę pakę do środka to wszystkie temp. o 2-3 stopnie schodzą
Po pierwsze wydmuchaj sprężonym powietrzem radiator procka. Można też sprawdzić czy pod procesorem jest pasta termoizolacyjna, a nawet jak jest to wymienić na nową. U mnie też kiedyś się tak grzał i okazało się, że właśnie było zero pasty. Teraz rzadko temp. przekracza 40 stopni C. A w stresie przy obciążeniu procka 100% gdy się automatycznie podkręci częstotliwość o 15% (taka funkcja płyty Gigabyte) to temp. nie przekracza 54 stopnie(powyżej tej temperatury zaczyna pikać, a już dawno nie słyszałem tego sygnału).
Jakie bzdury prawde pisze mój kumpel ma Pentiuma 3ghz i w idlu przy wyczyszczonym chłodzenieu z dobrą pastą 45stopni a ja tyle nie mam w stresie na moim athlonie 3000+ ;] a o stresie to już nie trzeba mówić tego procka
rafal92 -P IV 3GHz być może tak ale była mowa o P IV 2.4, a to jest różnica. No i się okazało, że to nie pentium tylko Celeron nie wiadomo jaki. Celerony grzeją się bardziej i być może to jest dla tego procka normalna temperatura. Jednak nie zaszkodzi przeczyścić oraz sprawdzić pastę.
Rozkrec kompa i uruchom te programy ktore nagrzewaja ci kompa i sprawdz jesli temperatura bedzie normalana to wiadome, ale i tak radze zmienic radiator na lepszy 100zl i masz zajefajny radiator z regulowana predkoscia obrotow =].
hmmm dziwne na swoim athlonie zwiększam częstotliwość bez zmiany napięcie około 600mhz i temperatura nie poszła mi do góry dopiero jak zwiększyłem napięcie poszła temperatura do góry jak to wyjaśnisz?