Witam przymierzam się do wymiany mojej wysłużonej 9600GT na coś do kwoty 1000zł. Zastanawiam się nad Radeon R9 380 lub GTX 960. Radeon podobno jest lepszy, ale jak wygląda sprawa z obciążaniem procesora przez sterowniki AMD? Naprawili już to? Proszę o doradzenie w tej kwestii.
ps. procesor oczywiście podkręcony na 4,0 GHz z fabrycznych 3,4. Od razu uprzedzam, że na razie nie chciałbym go zmieniać. (niewystarczające fundusze)
Najlepszą propozycją do 1000 złotych, bez bawienia się (jeśli nie umiesz podkręcać rdzenia graficznego), jest kupno Radeon R9 380, ale jeśli masz jakieś pojęcie overclockingu, bez wahania kup GTX 960 4gb.
Najlepszą opcją jest zaczekać na premierę nowych kart. Jeśli ma być karta na teraz, to GTX 960 4 GB z fabrycznym OC (praktycznie wszystkie modele) będzie w większości gier wydajniejszy. Zwłaszcza w połączeniu ze słabszym procesorem niż podkręcony i5.
Siedziałem długo na podobnym cpu i od razu mówię że lepiej nie łączyć go z kartami od AMD. Możesz uzyskać przyzwoitą średnią wydajność, ale na pewno zdarzą się miejsca gdzie klatki mocno polecą w dół, a to strasznie psuje zabawę.
Niestety karty czerwonych są bardzo wymagające jeżeli idzie o cpu.
Ewentualnie możesz poczekać na premierę AMD polaris, ale nie wiem czy te karty będą sobie lepiej radziły ze słabymi cpu.
Ja bym poczekał kilka dni na to co zaprezentują czerwoni, nawet jeżeli wymagania odnośnie cpu pozostaną spore, to być może premiera rx480 spowoduje obniżki cen kart nvidii.