Jaka karta graficzna

Witam mam pytanie odnośnie kart graficznych Radeona r9 290 i r9 380x
Wiem ze 290 jest trochę szybsza i wymaga pci x16 3.0 Lecz ja mam tu problem bo takiego pci nie mam i tu mam pytanie czy r9 bez tego pci 3.0 bedzie wtedy wolniejsza od 380x I jaki zasilacz bedzie wystarczył do tego zestawienia :smiley:

Spec.
Proc I5 2400
Ram 16 gb ddr3
Płyta głowna Optiplex 790
GPU brak

Teraz Cię zaskoczę.
Masz obudowę standardową z Optiplex 790 i chcesz wiercić otwory w obudowie żeby weszła?
Czy udało Ci się ją zmienić na jakąś standardową?

Po co ma wiercić skoro może zamontować grafikę Low Profile? Delle karty rozszerzeń są mocowane nie śrubkami, a pewnego rodzaju zatrzaskiem do wszystkich slotów na raz.

Pytanie jest czy obudowa to Optiplex 790 czy 790 DT. Ten drugi Low Profilie, ten pierwszy to każde GPU i problemem może być tylko zasilacz.

Szczerze powiem ze nw co w tej sytuacji zrobić kupując ten komp nawet przez myśl mi nie przyszło ze takie problemy będą z ta płytą główna i obudową Obudowa to ta większa NIE ta węższa i mniejsza

Będzie, Poleasingowce mają 250-300 W max w praktyce 75W może być zbyt ciężkie, tu jest właśnie problem z zakupami…

Witam mam pytanie odnośnie kart graficznych Radeona r9 290 i r9 380x

Myślę że na tym moglibyśmy zakończyć temat. Nie kupuj tych kart, starocie z wysokim TDP, niską kulturą pracy, a także bardzo wysoką awaryjnością. Celuj w RX 470/570 ewentualnie 1050Ti.

Zasilacz markowa 450 w zupełności wystarczy. Chyba że nie wsadzisz zwykłych zasilaczy do tej obudowy to zostaje wymiana obudowy + mobo.

Jeżeli autor ma obudowę typu tower, o czym wspomina to wymiana zasilacza problemem nie będzie. Zamienić na coś mocniejszego typu popularny Vero L2 500 i montować GPU. Nie powinno być problemów nawet dla GTX 1060 czy RX 570/580.

@albinS Nie łap się za R9 290. Używkę RX 570/470 masz w podobnej cenie, a wypada lepiej.

Do della 790 tower wchodzi zwykły zasilacz, do podanych GPU wymiana zasilacza będzie obowiązkową. Co do braku PCI expres 3.0 to dla wymienionych nie będzie ograniczeniem. Kupując kartę sprawdź jej długość, w Optiplexie 790 mogą przeszkadzać sloty pamięci RAM, a także złącza SATA.

Obudowę chciałbym wymienić w najbliższym czasie lecz jezeli płyta główna od della pasuje tylko do obudowy della wiec idzie mi tez wymienić płytę. Lecz tu jest problem ze płyty na LGA 1155 są bardzo drogie :confused:

Stare są, mniej ich… no cóż sam wiesz :wink:

Wiem kurcze wlasnie :slight_smile: A co do ile mam miejsca w obudowie

Ok 23 centymetry długości. Oczywiście to po wymianie zasilacza. Nie opłaca się kupować obecnie GTX 1050Ti gdyż jego cena jest tylko nieznacznie niższa od RX 570, a wydajność o połowę niższa. Może jeszcze GTX 1050 bez Ti, ale tam to już tylko 2 GB VRAM. W używkach proponuję to samo, bo ceny są porównywalne do R9 290 czy 380x, a to nowsze chipy z lepszym perf/watt.

Może gdzieś nawet wyrwiesz RX 580.

Miejsca w obudowie jest na 23 cm, ale dwuslotowa karta o tej długości zakryje wszystkie sloty SATA.

Lepiej rx 470 w wersji 8gb czy rx 570 w wersji 4gb :smiley: Pozdrawiam

RX 470 i 570 to te same karty, z tym, że ta druga ma podniesione zegary. Różny wielkiej nie ma, ale za to masz 8 GB VRAM.

Karta moze przysłonić sloty SATA jak napisał kolega. Musiałbyś zainwestować w łamane kable SATA. Jeden łamany w prawo, drugi w lewo.

Możesz oczywiście użyć dwóch łamanych w tę samą stronę, ale zakryjesz sobie środkowy port.

BTW. Teraz wiesz dlaczego poleasingowe komputery to trochę słaby zakup na przyszłe rozbudowy. Ewentualnie szukaj krótszej karty typu ITX. Są takie GTX 1050Ti, GTX 1060 oraz jeden Radeon Pulse 570.

Wiem zdaje sobie sprawę ze to naprawdę słaby wybór ale cóż no niestety czasu nie cofnę
A tak z ciekawości sie zapytam czy karty ITX są wydajnościowo gorsze od swoich większych braci ?

Czasami mają nieco niższe zegary, ale nie jest to jakaś diametralna różnica.

Z radeona używkę znalazłem tylko taką:

Nówka to ok 800-900zł.

GTX 1060 to np coś takiego:

Nówka to około 1100-1200 zł. Jest jeszcze Zotac Mini w podobnych cenach.

A i używki radeona bardzo często pochodzą z koparek, dlatego polecam zakup nówek.

Cześć,

Powiem ci szczerze że obudowy do płyt ATX nie są drogie hmm prędzej kwestia gustu a o tym nie rozmawia się .

A więc np. SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black (tak mam tą obudowę ) od 139zł do 149.90zł . W zestawie masz 2x wentylatory, filtry przeciw kurzowe i "piwnice " gdzie możesz jeszcze schować nie używane kable od zasilacza. Hmm tylko nie wiem czy mobo od Dell’a będzie pasować do tej obudowy lub innej .

Właśnie Kolego drogi tu jest problem bo z tego co wiem a może sie mylę lecz płyta della nie jest ATX tylko BTX
Czyli wychodzi na to ze zostaje mi tylko obudowa della :slight_smile:

A no widzisz moje wątpia nie myliły się :grin: .

Według Google “BTX (ang. Balanced Technology Extended) – standard konstrukcji płyt głównych oraz zasilaczy i obudów komputerowych, który został zaproponowany w 2004 roku przez firmę Intel jako następca standardu ATX.” ( przyznaję się nie wiedziałem o tym standardzie ).

Edit.

Szukając w sieci obudów do BTX ( tak na oko :wink:) znalazłem takie ( nie wiem czy można je jeszcze kupić ):

• Cooler Master Stacker STC-T01
  • Lian-Li PC-V2000B Plus II