Do lenovo musisz kupić dedykowaną kartę wifi albo modyfikować BIOS. Bezpiecznym wyborem są karty na intelu i atherosie, ale zawsze lepiej jest sprawdzić konkretny model.
Moc karty i tak jest ograniczona, w Polsce jest to 100mW i każda karta jest w stanie nadawać z taką mocą. Obchodząc te ograniczenia, szczególnie na częstotliwości 2.4GHz (i nie mieszkając na odludziu), stajesz się zwykłym burakiem, utrudniającym życie innym.
Przy zakupie nowej karty WiFi do laptopa pierwszym krokiem jest upewnienie się, że Twój model nie ma blokady w BIOSIE na określone modele kart. Jak kupisz złą kartę, a BIOS masz z blokadą komputer nie odpali.
Jak masz blokadę są dwa wyjścia:
Kupić taki model na jaki jest blokada.
Wgrać zmodyfikowany BIOS bez blokady. (raczej nie polecam)
Jak nie ma blokady to w zasadzie skupiałbym się, aby karta była możliwie jak najbardziej wypasiona w standardy w jakich może działać 2.4/5Ghz a/b/g/n niż jej moc
Co do supportu na linuxie to z tego co wiem najlepiej wspierane są rozwiązania na chipie Atherosa
Czy warto to zależy od Ciebie bo ja zawsze wybiorę urządzenie do laptopa niż coś na USB, żeby mi nie latało obok co można co chwile połamać przypadkiem
Mam kilka sztuk k.siecowych wyciągniętych z T400 - dam znać wieczorem, bo nie pamiętam co to jest (chyyyyba Intel 5100 AGN, ale nie jestem pewien). Daj znać, czy jesteś zainteresowany, to Ci jedną dam.