Także ja już nie wiem co kupić nie zależy mi na nie wiadomo jakiś basach i bajerach tylko żeby dźwięk z gier i filmów był głośniejszy oraz nie tracił przy tym na jakości .
A po czym poznać że karta dźwiękowa jest uszkodzona i nie działa jak należy ? Martwi mnie to że może być uszkodzona to jak kupię wzmacniacz to wtedy mi nic to nie da . Kiedy odtwarzam muzykę gram w grę oraz oglądam filmy to wskaźnik zielony od głośniczka nie dochodzi nawet do połowy a wszystko jest ustawione na 100%. Screen :
Jak kupiłem słuchawki i podłączyłem do TV i korzystałem tak z komputera to do pewnego momentu było dobrze grały głośno i czysto po 2 miesiąca odsłuchiwania tak dźwięku z komputera pojawił się nie wiem jak to określić dźwięk “prądu” w słuchawkach przy przeglądaniu pulpitu , stron internetowych oraz przy włączeniu filmu ale nie w trakcie filmu tylko jak była włączona pauza . To nie wina słuchawek gdyż podłączałem 3 różne pary słuchawek do telewizora emitującego dźwięk z komputera i zawsze tak jest. Jak jest włączony sam TV i włączam film przez USB to wtedy nie ma tego dźwięku prądu i grają słuchawki głośno i wyraźnie .
Jak są podpięte słuchawki bezpośrednio pod komputer to grają cicho i nie ma możliwości ich pogłośnienia bez utraty jakości dźwięku .
Dobrze by było odpalić jakiegoś Linuksa live (bez instalowania, uruchamiany bezpośrednio z pendrive/CD/DVD), żeby wykluczyć problem ze sterownikami.
Jeśli ten dźwięk prądu to coś, co przypomina buczenie, to niekoniecznie uszkodzona karta dźwiękowa ale równie dobrze zakłócenie między układami komputera/TV. Skoro podpinasz słuchawki do TV to czemu winisz komputer? Bo jest źródłem sygnału dla TV? A może problem pojawił się właśnie w TV (tzw. tor audio)?
Dlatego winię komputer bo sprawdzałem jak się sprawują słuchawki podłączone do TV który nie odtwarza dźwięku z komputera tylko sam z siebie to znaczy film poprzez pendriva USB i wtedy nie ma tego dźwięku prądu i głośność jest dobra i jakość . Po czym rozpoznać że karta dźwiękowa jest uszkodzona ? Podpiąłem inne słuchawki i też ten suwak zielony od głośniczka nie dochodzi nawet do połowy przy odtwarzaniu . Za to te słuchawki grają głośno i w miarę czysto ale to dlatego bo mają regulacje głośności i większą Czułość [dB/mW]. Co nie zmienia faktu że to nie jest ta jakość oraz głośność jak w Pionerach podpiętych do samego TV . Pożyczyłem je na jeden dzień od znajomej w pracy żeby sprawdzić jak się sprawa będzie miała z innym słuchawkami .
Przecież nie grzebałem przy tej karcie podłączyłem tylko słuchawki do TV dlatego że słuchawki grały wtedy głośniej i nie traciły na jakości ale gdy pojawił się ten dźwięk “prądu” irytujący to podpiąłem słuchawki do komputera i zacząłem szukać sposobu na uzyskanie większej głośności oraz jakości dźwięku . Co masz na myśli pisząc że poszło coś w torze karty dźwiękowej ?
Poczytałem na temat tej karty na zagranicznych forach i opinie na portalach takich jak morele i ceneo , często przewija się problem z szumieniem słuchawek o niskiej Impedancji takich jak moje Pionery czyli 32. Jak jest większa ta wartość to wtedy ten problem nie występuje . Także ta karta niestety odpada . Macie jeszcze jakieś propozycje ?
Nie znalazłem nigdzie, czy sprawdzałeś i jaki jest efekt bezpośredniego podłączenia słuchawek do komputera, bo wszędzie tylko piszesz o podłączaniu przez telewizor.
Podpowiedziałem. Napisałeś, że problem występuje od pewnego czasu, więc może jakaś aktualizacja sterownika coś zmieniła (uroki W10)?
Co do uszkodzenia karty - musiałby paść DAC (skoro grają zbyt cicho to nie są w stanie “napędzić” nawet 32 omowych słuchawek - takie są w zasadzie standardem na rynku) a w to wątpię.
Nie wiem, czy podobny efekt nie dałby walnięty kondensator. Bo gdyby padła końcówka mocy/dac to dźwięku raczej nie byłoby wcale, ale tutaj na razie sprawdziłbym połączenie telewizor-komputer tak jak wcześniej zasugerowałeś, bo może wina leży w kablu.
Pisałem że sprawdziłem inne słuchawki też mają 32 ohm i grają głośno i w miarę wyraźnie gdy są podłączone do komputera ale mają regulacje głośności i większą Czułość [dB/mW]. Z kolei gdy się z nich korzysta podłączonych do TV i przesyła dźwięk z komputera też występuje ten dźwięk prądu .
Czy ja mówię że coś grzebałeś? No nie. Uszkodzenie jak uszkodzenie, kondensator, albo jakiś układ, to jest tylko elektronika, zdarza się że w pewnym momencie nie daje rady i już.
Nie wiem czy ci ktokolwiek podejmie się oceny co tam poszło. Przy macach to jeszcze opłacalne, ale tu się wymienia całe pcb bo z reguły są łatwo dostępne.
Piszę przecież że inne słuchawki grają głośno i w miarę jest dobra jakość . To chyba można wykluczyć na chłopski rozum że karta dźwiękowa jest uszkodzona . Jak jest u was proszę Państwa z tym wskaźnikiem zielonym na głośniczku obok daty podczas odtwarzania dźwięku . Mi nie dochodzi nawet do połowy a sprawdzałem dwie pary słuchawek i wszystko jest ustawione na maksa . Z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie nowej karty gdyż nie ma pewności czy uszkodzona jest ta karta w moim komputerze czy nie .