Jaką kartę graficzną wybrać?

Witam,

Od jakiegoś czasu myślę o zakupie nowej karty graficznej, na jej zakup przeznaczyłem ok. 1100 zł. Przeglądając strony internetowe z podzespołami do komputera moją uwagę przykuły następujące karty graficzne:

-Gigabyte ATI Radeon R9 380 Gaming 4GB DDR5/256bit

-Gigabyte GeForce GTX960 Gaming G1 4GB DDR5/128bit

Co sądzicie o tych kartach graficznych? Jak radzą sobie w grach? Czy warte są swojej ceny? Jeśli uważacie że są one nie warte swojej ceny to jakie inne karty graficzne polecacie?        

https://www.youtube.com/watch?v=NTpNZEW31G0

Jeśli grasz w co najmniej 1080p to 380.

Wybór ogólnie ciężki, Radki są już tak wyżyłowane, że nie mają już praktycznie potencjału OC oraz pobierają więcej prądu.

A jeśli chodzi o gry to myślicie że te karty graficzne wystarczą mi na dłużej niż rok/dwa?

GTX 960 4 GB jest trochę wydajniejszy od R9 380 4 GB i znacznie lepiej się podkręca.

Lepszej karty w tym budżecie nie znajdziesz. Ewentualnie możesz dopłacić do GTX 970.

Napisz jaki masz zasilacz (marka, model), oraz resztę podzespołów.

Oj seria 3XX obniżyła pobór mocy do konkurencyjnych kart zielonych. Mimo to miałem taki sam problem i jednak ze względu, że wiele gier, na których mi zależało miało na starcie niewielkie problemy z Radeonami to wybór padł na GTX 960.

Chociaż jeżeli zastanawiasz się nad kupnem modelu 4GB, to już o wieeele bardziej opłaca się dozbierać do GTX 970. Przy 1080p nie zobaczysz praktycznie żadnej różnicy.

Moje podzespoły:

• procesor: Intel Core i5-4570 LGA1150 BOX

• płyta główna: Gigabyte GA-B85M-DS3H Intel B85 LGA1150 BOX 

• pamięć RAM: Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX Fury White CL10 

• zasilacz: Cooler Master GX 650W Bronze

Zestaw w porządku. Możesz kupić GTX 960.