Nakręcam rodziców aby na święta kupili mi konsole do gier, jednak nie mogę zdecydować się jaką, ps3, xbox 360, nintendo wii, chyba że są jeszcze jakieś. Interesuje mnie wydajność takiej konsoli, kontrolery ruchu, aby mogła ona też odtwarzać blueyra. Nie wiem też jak wygląda sprawa z “ponadczsawością” takiej konsoli, chodzi tu o to, że np. lepiej kupić ps, bo xbox ma słabsze parametry i za 3 lata już nie będą na nim chodzić tak dobrze gry jak na ps. O cenie też chciałbym się dowiedzieć ceniono;)
No to tak: Jeżeli wydajność + kontroler ruchu + BluRay to tylko PS3 (inne nie obsługują ostatniego). Nintendo Wii… no cóż pewnie wiele ludzi się ze mną nie zgodzi, ale samo wydurnianie się przed telewizorem to nie jest to. Xbox360 jest fajną konsolą, tylko polityka firmy taka sobie… kupienie Xboxa jest jak kupienie samochodu - wszystko fajnie, tylko za benzynę i inne smary trzeba płacić - Xbox360 oferuje grę online za wykupieniem konta Xbox Live Gold, natomiast Xbox zaopatrzony może być w Kinecta (nie trawię, ale ludowi się podoba). W PlayStation 3 grę sieciową masz za darmo (czyt. nie musisz wykupywać dodatkowego dostępu do tej możliwości).
Ogólnie ciężko coś doradzić… Ja z sympatii do serii doradzam PS3, mniej Xboxa, chociaż z tego co widzę, to xbox dostaje lepsze tytuły (na niekorzyść działa płatny multiplayer).
Ostatnio coś słyszałem, że wyszedł do Xboksa kontroler ruchu, o wiele lepsze jak w ps3, jednak bardziej przekonuje mnie ps3, ze względu na bluray (rodzice chętniej kupią, bo chcą oglądać filmy w hd) no i wydajność Ps3 jest lepsza podobno. Jest możliwość taka że do kupionego dzisiaj ps3 w przyszłości wyjdzie taki kontroler ruchu jak do xboksa (widzi i odwzorowuje całego człowieka, a nie tylko pilot) i nie trzeba będzie kupować nowej konsoli to tego kontrolera?
Ja na twoim miejscu zorientowałbym się jakie gry są na te konsole (np tylko na xboxie pograsz w halo, fable itd) bo po co kupować np PS3 jeżeli chciałbyś grać w gry które tylko są na np wii. Na wikipedii są listy gier które dana konsola ma jako jedyna. Ja mam wii i powiem tyle : w Polsce prawie nie ma gier na nintendo (najprędzej na allegro byś musiał zamawiać wszystkie) ja część musiałem sprowadzać z Niemczech. Ale ogólnie to jest dobra konsola można się przy niej pobawić.
Jeśli chodzi o kontrolera dla PS3 podobnego do Kinecta, to nic z tego - Sony powiedziało, że nie mają zamiaru rezygnować z PS Move, ani drastycznie zmieniać jego formy.