Jaką konsolę kupić? PS3 500GB vs 12GB

Witam stoję przed kupnem pierwszy raz w życiu konsoli PS. Chciałbym kupić PS3 z zestawem move. Oglądałem w różnych sklepach te zestawy za ok 1300zl z jednym kontrolerem move i kamerka i jednym padem Dualshock3. Moje pytanie czy lepiej kupić golasa sama konsole i dokupic co mi do move będzie potrzebne czyli 2 kontrolery kamerka i ładowarka do kontrolerów bo ona chyba tez jest potrzebna?

apropo konsoli to nie wiem czy kupić wersje 12gb która jest prawie 2krotnie tańsza od wersji 500gb. Po co ten dysk jest głownie ? bo sam nie wiem czy 12gb mi starczy czy jednak celować i szukać tylko większych dysków?

czy ta slim konsola jest dobra bo w sklepach tylko taka wersja raczej jest a cos czytałem ze jest głośna i gorąca dosyć ?

czy kupić używaną na allegro od kogoś ?

Przeniesione do bardziej odpowiedniego działu.

Dysk służy głównie do instalacji gier (GTAV chyba wymaga takiej instalacji, przynajmniej tak jest w przypadku X360) w celu przyśpieszenia loadingu, zmniejszenia zużycia napędu optycznego. Ponadto na nim trzymasz zapisy stanów gier oraz zawartość dodatkową, którą zakupisz na PSN. Jeśli zamierzasz kupować gry poprzez serwis PlayStation Network oraz dodatki (DLC) do nich. To ta wersja 12GB się nie sprawdzi.

To zależy. Jeśli nie będziesz kupował gier na PS Store to wystarczy Ci 12 GB. Aczkolwiek

lepiej mieć trochę pamięci w zapasie (można na PS3 przechowywać zdjęcia). Tymbardziej, że na Allegro można kupić wersję 500 GB już za 1100 zł. Druga sprawa, że możesz kupić abonament PS Plus za 200 zł i ściągać nawet 20 gier rocznie takich jak Hitman i AC 3 (wtedy potrzebny duuuży dysk). Poza tym Move i Wonderbook. Są 3 wersje PS3 ( :slight_smile: ) i te, o których piszesz to SUPER Slim (najbrzydsza i najbardziej awaryjna), więc ja i tak na Twoim miejscu oszczędziłbym trochę przez 2,5 miesiąca i kupił PS4 :wink:

Osobiście kupiłem PS3 12 GB, gdyż miałem dysk 500GB w domu. Nie bierz 12GB - za mało! Zwłaszcza jeśli pokusisz się o abonament PS+, skąd możesz ściągnąć wiele gier. Jak kalkulowałem to najlepiej wyszło by kupić dla mnie podstawową wersję czyli PS3 12GB + Pad. Move można kupić bardzo tanio na aukcjach allegro, od ludzi, którzy się tym znudzili.

Nawet bez PS+ miejsca może Ci zabraknąć. Wystarczy kilka gier, które zainstalują trochę plików + patche i już ugrzązłeś.

ok czyli rozglądam sie tylko za 500gb, bo raczej mniejszych i tak nie ma np 250gb… choć widziałem za około 200zl dysk np wiec może jakaś okazja z 12gb będzie i dokopie taniej sam dysk…

czy na ps4 będą działać gry z ps3 ? chciałbym pograć w Uncharted i ogólnie move dla dziewczyny…

Dodane 16.09.2013 (Pn) 11:04

a co myslicie o zakupie konsoli taniej z malym dyskiem i wrzuceniu dysku za 200zl jakiegos do niej ? tam raczej nie ma plomby i mozna ja rozkrecic nawet jak sie kupi nowa. Gorsza sprawa ze w sklepach nowe konsole to teraz same superslimy a ona jest awaryjna podobno…

Najlepszy był chyba normalny slim z serii 160GB/320GB, tak mi się wydaje.

Sam mam superSlima… nie grzeje się, cichutki. Nie rzucam nim więc działa:) Dysk możesz dorzucić jakikolwiek 2,5" i będzie działać - ja dorzuciłem dysk, który kiedyś kupiłem w tesco za 180 zł i działa… może trochę mozolnie, bo dysk nie jest za szybki, ale koszta mniejsze.

Kwestia przyzwyczajenia, 500GB jak dla mnie