Jaką kupić drukarkę

Witam chcę kupić drukarkę taką do 400 zł które posiada skaner. Chodzi mi o drukarkę w której napełnianie Kartridża jest nie drogie dlatego zastanawiam się nad kupnem drukarki firmy Brother co myślicie o tym

Jeśli kolor nie jest priorytetem, to lepiej zainwestować w tandem drukarka laserowa cz/b i skaner (400 zł. powinno wystarczyć). Stare porzekadło mówi, że jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego.

Miałem dawniej Brother MFC250C. Druk dobrej jakości i dość szybki, tani w eksploatacji (tusze na warszawskiej giełdzie po 10 zł).

Wady (w moim modelu):

• rolka przesuwu papieru zostawiała na środku strony lekkie wgniecenie.

• trochę przekłamuje kolory na wydruku (ale to może wina zamienników)

• skaner nie potrafił automatycznie dopasować rozmiaru zeskanowanego obrazka/zdjęcia, tzn jeśli domyślnie ustawiony był format A4 a zdjęcie miało format pocztówki, to otrzymywaliśmy pocztówkę na czarnym tle (tło formatu A4). Do każdej fotografii należało ręcznie ustawiać rozmiar. Takie problemy nie występują z oddzielnymi skanerami np. Canona, które potrafią automatycznie dopasować rozmiar skanowanego zdjęcia ale umożliwiają skanowanie kilku fotografii jednocześnie (np. 3), musimy zachować jedynie między nimi odstępy ok. 0,7 cm - w rezultacie otrzymujemy np. 3 odzielne pliki skanów (każda fotografia oddzielnie), z odpowiednio dopasowanym rozmiarem. Jednak oprogramowanie OCR dołączone do Brothera lepiej radziło sobie z rozpoznawaniem tekstów z polskimi znakami.

ja zdjęć raczej nie drukuję chodzi mi raczej o dokumenty (tekst)

Zobacz tu:

jaka-tania-drukarka-uzytkowaniu-300-350zl-t509232.html

Miałem na myśli skanowanie zdjęć a nie drukowanie.

Jeśli będziesz używał sprzętu głównie do wydruku, to spokojnie możesz brać Brothera.