Witam. Posiadam 2 dyski zewnętrzne WD Elemens 25A3 USB i WD Ext HDD 1021 i chcę kupić macierz dyskową na 4 dyski. Jaką mi polecacie?
Do mnie, taka przemawia:
https://www.gigaserwer.pl/macierz-xcubesan-xs5226s-2u-single-controller-intel-xeon-d-1527-quad-core,t24786/3/27/66
Jakby PiS dawał 10.000 zł. miesięcznie, to dlaczego nie.
To napisz ile tych zasiłków masz a będziemy wiedzieć jaka klasa cenowa dla Ciebie.
Chcę macierz na 4 dyski. 2 mam, które napisałem na początku.
Napisałeś, że masz dwa dyski ZEWNĘTRZNE
Napisałeś, że chcesz kupić MACIERZ DYSKOWĄ
Teraz piszesz, że chcesz te dyski wsadzić do macierzy?
Mnie się wydaje, że Ty potrzebujesz konsumenckiego NAS-a, np: Synology a nie macierz.
Tyle, że do takiego NAS-a najlepiej jest włożyć 4 takie same dyski. I muszą to być dyski 3,5" a nie zewnętrzne…
Przecież mogę wyciągnąć dyski z obudowy i wsadzić je do macierzy dyskowej.
Ja nie napisałem, że „nie możesz”. Ja napisałem, że „najlepiej jest włożyć 4 takie same dyski” z akcentem na TAKIE SAME.
A w macierzy dyskowej muszą być takie same dyski?
Co do zasady „spokojnej głowy” - to tak - powinny być takie same (i nie chodzi tu tylko i wyłącznie o pojemność).
Panowie, co do zasady i dla spokojnej głowy, to dyski się miesza, aby wykluczyć zakup wadliwej partii
Dyski powinny do siebie pasować typem oraz (najlepiej) rozmiarem.
A jak idą postępy z macierzami SSD i NVMe dla potrzeb domowych i małego biznesu?
Ja mam 2 dyski. Jeden 2TB,a drugi 4TB, to będzie lipa z macierzy.
A no będzie
Lub 2 TiB się będzie marnować.
Np.: łącząc w RAID0 dwa pojedyncze dyski WD 500GB, będą one widziane przez system jako 1 dysk o pojemności 1 TB. Kiedy łączymy różne dyski uzyskana pojemność jest dwa razy większa od najmniejszego, a prędkość dwa razy większa od najwolniejszego.
Ale wirtualnie nie podzielisz 4 TiB na 3 dysk.
Ale w macierzy nie trzeba łączyć dysków. Każdy może pracować oddzielnie.