Kończy mi się obecna umowa na usługę internetową Orange Neostrada do 20 Mb/S. Operator proponuje mi prędkość do 80 Mb/s. U mnie w bloku obecna jest na razie infrastruktura oparta na kablach miedzianych. Czy w związku z tym jaką maksymalną prędkość osiągnę na swojej linii. Parametry linii podaje na dołączonym screenie z routera.
Po drugie: Mój obecny router wspiera tylko standard do ADSL2+ więc wiadomo chcąc korzystać z Neostrady do 80 Mb/s muszę go wymienić na Router VDSL.
Czy warto brać router od operatora (Orange)? Czy ewentualnie kupić sobie swój router?
Jaki byście m polecili router do obsługi VDSL tak w cenie 100-200 zł?
Miałem kiedyś 20Mb/s na ADSL2+ W praktyce było 16Mb/s. Zaproponowali mi do 80Mb,s ale ze byłem na “końcu zasięgu” więc w praktyce było 20Mb/s więc tylko o 4 więcej. Ale cena ta sama i internet dużo stabilniejszy więc w sumie się opłacało. Bierz te 80 z ich ruterem VDSL. Teraz idzie szybko i wkrótce zaproponują Ci światłowód.
To, że na miedzi technicznie nie możliwe więcej jak VDSL 80Mb/s, a Orange wciśnie wszystko nawet jak technologia nie pozwala, aby płącić. Autor wątku nawet mam wrażenie, że ani trochę nie poczytał w internecie różnic między kablem miedzianym, a światłowodem.